Predavanje "Od apaurina do steroida: Zlouporaba lijekova"

Klub mladih Split poziva vas na zanimljivo predavanje "Zlouporaba lijekova" u organizaciji Lige za prevenciju ovisnosti i CPSA - Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije, koje će se održati u petak, 19.6., s početkom u 20 h u Klubu mladih (Ruđera Boškovića 20/II).

Zlouporaba lijekova infiltrirala se u tranzicijske i razvijene zemlje kao jedan od vodećih javnozdravstvenih problema dalekosežnih posljedica za populaciju. SAD je najreprezentativniji primjer takvog negativnog trenda, gdje drugi najčešći uzrok iznenadnih smrtnih slučajeva predstavlja upravo zlouporaba receptnih lijekova. Naš je europski kontinent također jako pogođen navedenim, čemu u prilog govori i statistika od 2 milijuna ljudi ovisnih o antidepresivima u Njemačkoj te 20% studenata na sredstvima za smirenje diljem Italije, Francuske, Latvije i Poljske.

Iz Kluba mladih pozivaju da se  priključite  javnoj raspravi i predavanju na navedenu temu, gdje ćete zajedno "pročešljati" sve načine zlouporabe lijekova, kao i njihove razloge, od uzimanja lijekova propisanih za nekog drugog preko konzumacije prevelikih doza do zlouporabe kod sasvim drugačijih indikacija.

Najčešća će sredstva zlouporabe predstavljati jednu od gorućih tema 19. lipnja. Navest ćemo samo neke od njih nadajući se da će vam dovoljno zagolicati znatiželju i nagnati na sudjelovanje. Upoznat ćemo vas s Heptanonom® kao najpoznatijim lijekom u liječenju heroinskih ovisnika, Vicodinom® s kojim se susreo svaki pravi strastveni zaljubljenik Dr.Housea, Lekadolom® za kojim svatko od nas nekad posegne s ciljem umanjena bolova ili sniženja temperature, ali i s različitim halucinogenim sredstvima. Antidepresivi će, rastući u upotrebi kao posljedica besperspektivnosti i loše ekonomske situacije, kao i Apaurini® za smirenje, svakako naći svoje mjesto u predavanju.
Nadalje, bit će objašnjen pojam „club drugs“. Poseban ćemo naglasak staviti na steroide u sportu i njihove negativne te dugotrajne posljedice, što bi muški dio publike mogao pronaći iznimno korisnim. Kako se cure ne bi osjetile zapostavljenjima u cijeloj priči, bit će razgovora i o negativnoj upotrebi sredstava za mršavljenje. Zaključno se nadamo pronaći neka zajednička konstruktivna, a nadasve izvediva rješenja kojima bismo mogli barem umanjiti, ako ne i spriječiti rastući trend zlouporabe lijekova u našoj tranzicijskoj zemlji, kao i razvijenim zemljama na globalnoj razini.

Predavanje će održati studentica farmacije Anamarija Tegeltija, a prije predavanja moći ćete provjerit svoje znanje o zlouporabi lijekova uz pomoć anonimne ankete koju su pripremili studenti farmacije Ante Rogošić, Ante Begonja i Robert Jerinić