Prezentacija projekta "Sanacija stijenske mase iznad grada Omiša"

U Centru za kulturu grada Omiša, u Iliriskom sjemeništu održana je 13.12.2016.  press konferencija o Sanaciji stijenske mase iznad grada Omiša.

Na konferenciji su sudjelovali investitori i partneri projekta koji su prezentirali veličinu projekta, ali i opasnosti koje vrebaju od potencijalnog obrušavanja stijenske mase. Na konferenciji su govorili:
g. Ivo Tomasović (zamjenik gradonačelnika koji obnaša funkciju gradonačelnika Grada Omiša)
gđa Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za zastitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
- g
. Miro Čagalj, Conex-ST (Projektant i projektantski nadzor)
- g. Senad Lugić, COMPORTO d.o.o. (Voditelj projekta)
- g
. Dejan Plavljanić, SWIETELSKY (Voditelj projekta)

Uvodno je g. Tomasović, zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika iznio činjenice o vrijednostima potpisanih ugovora, te opisao informiranje o projektu: „Ovo je iznimno važan projekt za grad Omiš, iz razloga za građane, ali i posjetitelje grada Omiša. Ovim projektom povećava se sigurnost građana, pogotovo onih koji žive u starom dijelu grada. Stalna komunikacija s građanima o poduzetim aktivnostima predviđena je na više načina, pa ovim putem najavljujem da će na službenim stranicama grada Omiša biti objavljene sve važne obavijesti za građane koji se koriste internetom, a za one koji se ne služe internetom postaviti ćemo plakate po gradu i pružati informacije kroz medije. Otvorili smo i službenu facebook stranicu grada Omiša, gdje ćemo informacije približiti mlađoj populaciji. Po potrebi će se organizirati otvoreni forumi s građanima. Ovim putem želim se zahvaliti građanima grada Omiša na suradnji i razumijevanju.“

Nastavno na temu, gđa Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša naglasila je važnost i vrijednost projekta za kojeg je Fond osigurao sredstva na nalog Vlade Republike Hrvatske, te izjavila da ukoliko se pokažu mogućnosti za širenjem ili nastavkom projekta sanacija, da će se razmišljati o mogućnostima širenja projekta.

„….Obzirom na opasnosti i sve ono što bi moglo prijetiti stanovništvu koji živi u podnožju Omiške stijene, moram naglasiti da su u tijeku javne nabave tražene dodatne garancije koje je izvođač morao ispuniti ne samo za dobro izvođenje radova, nego i za osiguranje od potencijalnih neugodnih, neželjenih situacija koje bi se mogle dogoditi tijekom projekta…“

„… Nakon što se izradila sva projektna dokumentacija, i nakon što se raspisala javna nabava, koja iznosi oko 30 milijuna kuna, sukladno potrebama i revizijama stanja na terenu taj se iznos može smanjivati ali i povećavati…“

Gosp. Miro Čagalj osvrnuo se na opasnosti koje prijete odronjavanjem fragmenata stijena kroz njihov pad s velikih visina, ali i odskoka samih stijena prilikom pada koje mogu odskakati od 10 do 40 m, ovisno o visini s koje padaju.

Gosp. Senad Lugić, voditelj projekta, osvrnuo se na terminski plan radova i najavio zatvaranje gradilišta za vrijeme Božićnih i novogodišnjih praznika.

Gosp. Dejan Swietelsky najavio je i mogućnost iseljavanja dijela građana prilikom zahtjevnih operacija izvršavanja projekta poput sanacije uz pomoć helikoptera.