Projektu "Contarini" presuditi će mišljenje UNESCO-a

Povodom nedavno održane tribine u "Zlatnim vratima" članovi Građanske inicijative Split izradili su kratki filmić koji se bavi kontroverznim projektom "Contarini". Izložena je detaljna kronologija događanja vezanih uz projekt, te je priložen intervju s Duškom Kečkemetom, jednim od najvećih poznavatelja Splita, njegove povijesti, baštine i razvoja.

Prosječnom promatraču cijele ove trakavice na um dolazi samo jedna riječ – kaos. Naime, do ove situacije nas je doveo potpuni nered i manjak potrebne komunikacije između brojnih instanci koje su odgovorne za provedbu ovako osjetljivog zahvata unutar zone pod zaštitom UNESCO-a. No na to smo u Splitu nažalost naviknuti i u ovom trenutku nam preostaje samo sumirati trenutno stanje stvari.

 

 

Dakle, s jedne strane imamo brojne građanske udruge i inicijative koje upozoravaju na pojedine nepravilnosti u projektu, te negoduju zbog sprege "građevinske mafije" i institucija koje bi nas pak trebale zaštititi od iste. S druge strane nalazi se investitor koji već godinama muku muči s projektom o kojem ne bi bilo ni rasprave, da nije prisutan gore spomenuti kaos. Puno manje prolivene žuči bilo bi da su prostorni planovi usklađeni, da su okviri gradnje poznati od početka i da nije bilo brojnih naknadnih konzervatorskih i sličnih intervencija.

No koje su stvarne mane, a što su prednosti ovog projekta?

Kao mane u svakom slučaju moramo navesti problematičan odnos prema prostornom planiranju i manjak prave razvojne vizije. No ako zanemarimo proceduralne kontroverze, jedina uistinu diskutabilna činjenica je gradnja garaže i proboj u pješačku zonu. Zvonko Kotarac iz Dal-koninga taj zahvat brani time da se "radi o garaži niskog prometnog inteziteta, namjenjenoj isključivo stanarima", kao i činjenicom da "spornom ulicom i onako već prometuje poveći broj dostavnih vozila". Kao još jednu potencijalno negativnu stranu moramo navesti i želju Dal-koninga da se projekt razdvoji na dva dijela. Tim činom bi sami sebi ostavili prostor da projekt provedu u dvije faze, te manje unosnu gradnju unutar bedema odgode za neke bolje dane. Ostavljanje bedema u ovakvom stanju je potpuno neprihvatljiv scenarij!

 

 

Pozitivna strana projekta bi bilo konačno zatvaranje "rupe" u tom starom bloku zgrada, jer na tom mjestu je u planu još 30-ih godina prošlog stoljeća bila planirana gradnja, no projekt je stopiran nakon izbijanja rata. Danas je unutrašnjost ovog bloka zapuštena i devastirana. A upravo ovdje Split može nastaviti s onim što ga čini posebnim, a to je stvaranje šarolikog miksa brojnih stilova koji čine jednu vrlo zanimljivu cjelinu. Centar Splita je praktički muzej arhitekture, a suvremena gradnja, ako se provede s dozom umjerenosti, može samo doprinijeti već dugom nizu stilova, od antike, preko romanike, gotike, renesanse, baroka, pa do secesije i moderne. Još jedna pozitivna stvar je i eliminacija neuglednih i sve više sramotnih pazarskih štandova koji "krase" taj dio pješačke zone. Otvorila bi se nova uređena šetnica, kao i pasaž prema Đardinu. Sam bedem Contarini bi u svojoj unutrašnjosti dobio nove sadržaje, poput galerije i ljetnog kina na njegovom vrhu.

Preostaje nam dakle pričekati službeno izvješće UNESCO-ovog tijela ICOMOS (Međunarodnog vijeća za spomenike i lokalitete). Prema riječima investitora to tijelo će dati pozitivno mišljenje o projektu. Dogodi li se to, jedna od posljednjih prepreka će biti uklonjena, a rasprava možda konačno bude privedena svom kraju.