Promatranje Perzeida i predavanje prof. dr. Dragana Poljaka

Već niz godina udruga Zvjezdano selo Mosor sredinom kolovoza organizira javna promatranja meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini, u Gornjem Sitnom. Tako će biti i ove godine: javno promatranje će biti upriličeno u noći između 12. i 13. kolovoza (sa srijede na četvrtak), kada se očekuje najviše Perzeida.

Zvjezdarnica će za sve zainteresirane građane biti otvorena već u 20.30 h. Večernji program će ovaj put biti upotpunjen predavanjem prof. dr. Dragana Poljaka, šefa katedre za elektromagnetsku kompatiblinost i numeričke metode u elektronici splitskog FESB-a. Predavanje pod nazivom "Izloženost ljudi elektromagnetskim poljima" će biti održano s početkom u 21.00 h (u srijedu).

Pored toga, tijekom večeri će Petar Buljević, ravnatelj Gradskog kazališta "Mali princ" iz Omiša, interpretirati i stihove u duhu astronomske večeri. Astronom-animator ZSM-a Zoran Knez će ukratko upoznati posjetitelje s prirodom meteorskog potoka Perzeida, nakon čega će se u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta pristupiti promatranju s terase zvjezdarnice. Bude li vedro, možemo očekivati opažanje većeg broja meteora, budući nam ove godine neće smetati Mjesec! Promatranje će potrajati do 1.00 h, a na terasi će biti postavljeni i manji teleskopi za promatranje Saturna i drugih svemirskih objekata. Članovi udruge ZSM će kao i uvijek dosad pomagati okupljenim zvjezdoljupcima tumačenjem onoga što se vidi na nebu.

Ulaz je za sve besplatan i svi ljubitelji meteora i zvjezdanog neba su dobrodošli!

Zahvaljujući ljubaznosti Grada Splita i tvrtke Promet d. o. o., Zvjezdano selo Mosor za sve zainteresirane organizira i besplatni prijevoz autobusima! Dva Prometova autobusa polaze prema zvjezdarnici s kolodvora u Sukoišanskoj ulici u 19.00 h, dok je povratak u Split predviđen za 0.30 h.