Referendum u Splitu: 68 posto ZA, 31 PROTIV

Split je na referendumu o ustavnoj redefiniciji braka pokazao kako "diše" prema pravima seksualnih manjina. 68,13 posto birača zaokružilo je ZA odredbu kojom će u temeljnom državnom pravnom dokumentu biti zapisano da je brak zajednica muškarca i žene. Uz nešto malo nevažećih listića, PROTIV takve odredbe glasovalo je 31,28 posto birača. Napominjemo da su ovo rezultati utvrđeni nakon što je prebrojano 99,5 posto listića. Inače, odaziv je u Splitu bio znatno veći od nacionalnog prosjeka - 45,97 prema 37,84 posto.

Aktivisti za prava istospolnih zajednica još su teži poraz doživjeli u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ona je zabilježila peti najbolji rezultat za inicijativu U ime obitelji među svim hrvatskim županijama: nakon skoro 94 posto prebrojanih glasova rezultat je 78,08 posto ZA i samo 21,30 posto PROTIV, uz odaziv od 44 posto.

Inače, kako smo i ranije javljali, Split je danas bio i jedan od gradova u kojima je policija morala intervenirati da se od birališta udalje štandovi inicijative za drugi referendum, onaj o korištenju jezika nacionalnih manjina kojega se najčešće smatra izjašnjavanjem o ćirilici, premda "puca" na sve nacionalne manjine. U dva navrata skupljači potpisa su morali pokupiti svoje stoliće, ostali - a bilo ih je praktički uz sva glasačka mjesta - su očito bili iza propisane granice od 50 metara.