Riješen misterij Crvenog jezera

U organizaciji speleološkog odjela Hrvatskog planinarskog društva Imotski i u društvu poznatog testnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Ivana Selaka, jučer je po prvi put dosegnuto i istraženo dno misterioznog Crvenog jezera u Imotskom. Ronilicom opremljenom svim potrebnim senzorima i kamerom, sposobnom na zaron od 300 metara, dosegnuta je dubina od čak 255 metara. S obzirom da se istraživanje provelo u ljetnoj sezoni, dok je vodostaj jezera najniži, misija je uspješno obavljena. Jer da se u akciju krenulo na proljeće, dok razina vode zna biti i do stotinu metara viša, rezultat se nebi previše razlikovao od onoga kada je zadnja slična misija pokušana, 1998. godine, dok je istraživačima jednostavno ponestalo kabela.

„Sad znam kako se osjećao Neil Armstrong kad je sletio na Mjesec. Bio je to jedan od najljepših dana u mom životu. Spustili smo robot ronilicu na dno Crvenog jezera. Probali su i drugi, uspjelo je nama. Prvi smo! Hvala najboljoj ekipi na svijetu.“ kazao je brigadir Selak.

Uz Crveno jezero, nastalo urušavanjem svoda goleme jame, vežu se brojne priče i legende. Stari su tvrdili da se radi o golemom zmajevom oku, dok se u novije doba se nagađalo o brojnim zanimljivostima koje se nalaze na dnu jezera, poput olupina automobila, ali i srušenih zrakoplova u Drugom svjetskom ratu. Istraživačka misija je uistinu i pronašla neke automobile, no zrakoplovima ipak nema traga. No to ne znači da nisu dolje, s obzirom na količinu sedimenata koja se u međuvremenu nataložila na dnu jezera. Ukupna dubina grotla je 528 metara, a radi se o najdubljoj takvoj pojavi u Europi. Jezero je kvalitetan izvor bistre i pitke vode, a sve je češće destinacija ekstremnih sportaša koji rado izvode base-skokove u njegovu dubinu.

Foto: Ivan Selak