"Rješavanje" problema na splitski način

Svjedoci smo kako u našem gradu nadležni i odgovorni od jednog problema naprave dva, upravo je tako i  nedavno riješen jedan od problema. Naime radi se o betonskim blokovima koji drže potporni zid na križanju Velebitske i Poljičke ulice i time blokiraju prolaz nogostupom.

Na problem koji je poznat već dugi niz godina, nedavno je ukazano i prijavljeno  gosp. Babiću, voditelju odsjeka za komunalne poslove, a koji je odgovorio kako se radi o privatnom zidu koji je prijavljen građevinskoj inspekciji.

Iako su se mnogi nadali skorom rješavanju problema tj. micanju potpornih blokova (koji dijelom prelaze i na kolnik) i sanaciji zida, to se nije dogodilo. Umjesto toga postavljena je ograda na nogostupu, koja onemogućava pješacima ikakav prolaz.

Činjenica je da bi pješaci, u namjeri da zaobiđu prepreku, hodali po kolniku manjim dijelom, no ostaje pitanje zašto se nije postupilo sanaciji potpornog zida, a ne da se na ovakav način stvara novi potencijalni opasniji problem - pješaci će nastaviti hodati po kolniku što je u ovom novom slučaju puno opasnije. Očito da je lakše stvari gurati pod tepih te rješavati probleme privremenim, parcijalnim rješenjima, a svi dobro znamo kako završavaju privremena rješenja u Splitu – postaju trajnim.

Treba spomenuti da ovo nije jedini takav slučaj u Splitu, naime sličan, ali gori problem se nalazi u Dubrovačkoj ulici (blizu križanja s Ulicom Domovinskog rata), gdje slični blokovi isto drže potporni zid od urušavanja.  

Foto: Milan Šabić