Solurat - na pomolu još jedan kulturocid?

Ovih dana aktualizirala se priča o gradnji stambenog objekta na splitskom Soluratu, nedaleko Matejuške. Priča nebi imala kontroverzan ton da se ne radi o zemljištu na kojem se do 1944. nalazila stara crkvica Sv. Ante Tolomaša, sagrađena 1884. i teško stradala u savezničkom bombardiranju. Nakon njenog uklanjanja, desetljećima je na toj lokaciji zjapila rupa. U međuvremenu su provedena arheološka istraživanja i pronađeni su grobovi i temelji još dviju crkvica, od kojih jedna datira čak u 13. stoljeće.

Na inicijativu građana Varoša da se lokalitet uredi kao zelena površina i kapelica nije stigao odgovor, a koliko je samoj Crkvi stalo do ove čestice pokazuje prodaja iste hrvatskom poduzetniku Juri Brekalu, koja se zbila još prije deset godina. Pod tvrdnjom kako se tu ne nalazi ništa vrijedno zaštite, iskoristili su priliku za inkasiranje 270,000 njemačkih maraka. Gradnju tada spriječava bunt okolnih stanara, kao i sam Konzervatorski zavod. No nakon dugogodišnje borbe, konzervatori popuštaju pod pritiskom, te se izdaje građevinska dozvola. Uvjet je da se sačuva jedan od zidova crkvice lociran sa strane ceste, koji će se uklopiti u objekt. Sama građevina će imati stakleno prizemlje, pet  etaža i 676 metara četvornih.

Zanimljivo je da je 15. svibnja ove godine Uprava za zaštitu kulturne baštine ovu česticu klasificirala kao kulturno dobro. Treba se prisjetiti i projekta Contarini o kojem se rasprave vode već godinama, a koji posjeduje mnogo dodirnih točaka sa ovim projektom. U oba slučaja imamo modernu interpolaciju sa zaštićenim ostacima starijih građevina. No projekt na Soluratu je iskusio mnogo manje buke, a javna rasprava je praktički izostala. Čak i sada, kada je gradnja već krenula, javnost i dalje nije u potpunosti upoznata sa značajkama ovog projekta. Prezentiran je samo jedan render i nitko u potpunosti ne može vizualizirati konačan izgled objekta, posebno kad je u pitanju interpolacija sa ostacima crkvice. Pomalo je zabrinjavajuće promatrati nonšalantan odnos nadležnih institucija prema ovakvim lokalitetima. Ali, kao i uvijek, tehnički sve je po zakonu i priča je završena.