Split se pridružuje akciji “Sat za planet Zemlju”

Već tradicionalno zadnju subotu u ožujku od 20,30 do 21,30 sati Split će se gašenjem svjetala na južnom pročelju Dioklecijanove palače pridružiti mnogim gradovima diljem svijeta koji sudjeluju u akciji "Sat za planet Zemlju".

Organizator ovog pokreta je WWF (World Wildlife Fund for Nature), a od 2009. godine akciji se pridružila i Hrvatska.

Sve je započelo 2007. godine u australskom Sydneyu, kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2 000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. Već iduće godine u akciji je sudjelovalo više od 50 milijuna stanovnika u 35 zemalja, te je postala globalni pokret. Svjetske znamenitosti poput sydneyskog Harbour Bridgea, CN tornja u Torontu, mosta Golden Gate u San Franciscu ili rimskog Koloseuma bile su u mraku, kao simboli nade za promjene koje su hitnije iz sata u sat.

Bit akcije "Sat za planet Zemlju" nije ušteda električne energije ušteđene u tom satu isključivanja, već da se jednim takvim vizualnim efektom podsjeti na važnost svakodnevnog djelovanja s ciljem očuvanja Zemlje.

Iz Grada pozivaju i sve sugrađane da se priključe ovoj akciji tako što će na sat vremena ugasiti svjetla i električne uređaje u svojim domovima.