Splitska sirena od morskog otpada

Povodom Mediteranskog dana obale koji je ove godine smjestio Split u središte zbivanja međunarodne proslave, učenici Škole likovnih umjetnosti od plastičnog otpada izradili su sirenu s porukom „Save our sea“ ('Čuvajte naše more'). Njihovo umjetničko djelo nalazi se na lukobranu gradske luke kao apel o važnosti očuvanja Jadranskog mora svima koji u Split dolaze morskim putem.

„Osim brojnih, višednevnih aktivnosti, radionica za djecu, izložbi, akcije čišćenja podmorja, predavanja i stručnog skupa održanih u Splitu u organizaciji našeg Centra proteklog rujna, željeli smo ostaviti i trajnu poruku Mediteranskog dana obale. Kontaktirali smo ravnatelja Škole likovnih umjetnosti, g. Bilankova koji je spremno dočekao inicijativu, a profesorica Hana Letica i njeni učenici s velikim entuzijastom i kreativnošću pristupili su zadatku. Ravnatelj Lučke uprave Split, g. Vice Mihanović je bio oduševljen prijedlogom te su njegovi kolege odmah s profesoricom pronašli prikladan zid na vidljivom mjestu, te krenuli u zahvat ravnanja, bojanja i pripreme površine za postavljanje ove prekrasne instalacije mladih kreativaca.“ – pojasnila je Željka Škaričić, ravnateljica Centra PAP/RAC, kako je uopće krenula inicijativa i suradnja sa Školom likovnih umjetnosti.

Sve je dogovoreno tijekom srpnja pa je školske praznike Lučka uprava iskoristila za pripremu zida. Po povratku u školske klupe profesorica Hana Letica krenula je s učenicima razrađivati skicu i koncept te su započeli i sa prikupljanjem plastičnog otpada, s kopna i iz mora, koji je korišten u izradi ovog jedinstvenog murala. „Za sirenu je izabrana skica Duje Prlića, učenika drugog razreda slikarskog odjela koji je uglavnom radio trup. Njegova razredna kolegica Ema Jelača i polaznik četvrtog razreda kiparskog smjera Filip Glaurdić radili su lice, a ostali na dijelovima repa. Kompoziciju tonova plave boje učenice Stella Roso i Sara Andrić su zbilje izvrsno odradile, kao i svaki član našeg tima koji je sudjelovao u zadatku, bili su jako vrijedni i predani ovom projektu.“ - pohvalila je svoje učenike profesorica Hana Letica. „Sirenu smo izrađivali od plastičnog otpada - čepova, štapića za uši, čikova, slamki, starih igračaka… i to u više faza. Bio je ovo doista kompleksan i zahtjevan zadatak no bez obzira na njihovu mladost, naši su učenici to odradili junački!“ – dodala je.

Mediteranske zemlje uslijed gospodarskog rasta i razvoja turizma nalaze se pred sve većim izazovima očuvanja okoliša stoga su nam ovakve inicijative i jasne poruke u javnom prostoru sve potrebnije. Obzirom na pokazanu kreativnost i talent, pozivamo i druge institucije, tvrtke, udruge i predstavnike lokalne uprave da osmisle projekte oplemenjivanja javnih gradskih površina i sadržaja, te da uključe splitske škole i fakultete, naše profesore, učenike i studente.