Sramota: Katedralu Sv. Duje zimi je gotovo nemoguće obići!

Potaknuti primjedbama niza Splićana i turista kako je gotovo nemoguće van sezone turistički obići Katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije (poznatiju kao Sveti Duje), odlučili smo i sami to provjeriti. I zaista, iako je na oglasnoj ploči naznačeno kako je radnim danom i subotom posjet Katedrali moguć u vremenu od 8 do 17:30 sati (nedjeljom od 12:30 do 17:30), Sv. Duju se u zimskom periodu može razgledati samo od 7 do 12 sati, no ne kao turist već kao vjernik, dok se nedjeljom može ući samo tijekom mise.

U tih par jutarnjih sati turist koji želi razgledati naš najvrijedniji spomenik to može jedino uz stručno vođenje ili ako se pretvara da je došao iz vjerskih potreba (no neće moći ući u riznicu Katedrale i kriptu Svete Lucije). Ulaz u poslijepodnevnim satima je dozvoljen samo uz najavu većih grupa posjetitelja što je moguće isključivo preko agencija, Turističke zajednice ili Udruge vodiča. Kako smo dobili informaciju, osim turističkim vodičima i stručnim osobama, nikome nije dozvoljeno privatno obaviti vođenje Katedralom, drugim riječima, ako vam je u posjet došla rodbina iz inozemstva, nećete ih moći samostalno provesti kroz Svetog Duju.

Na upit zašto Katedrala nije uvijek otvorena u vrijeme koje je naznačeno na ulazu, dobili smo informaciju da je uvijek netko prisutan (?!), a za najave se treba obratiti na broj oglašen na stranicama Turističke zajednice grada i to samo ako je veća skupina (na primjer, školske djece ili studenata). Otvaranje sezone se očekuje 01. travnja, a do tada je Katedrala iznutra okupirana skelama, a ne mogu se vidjeti čak ni slavna Buvinina vrata.

Turistički informativni centar smješten u kapelici Svetog Roka na Peristilu u subotu je bio otvoren do 13 sati. Tijekom godine nisu otvoreni nedjeljom, a u sezoni nedjeljom rade do 13 sati, pa će turisti i ovu sezonu informacije o gradu vjerojatno prikupljati od uslužnih djelatnika u trgovinama i kafićima koji su ljeti otvoreni non-stop neovisno o danu u tjednu.

U vrhuncu sezone 2013., gradonačelnik Baldasar je izjavio da se gospodarska budućnost Splita nalazi u turizmu i građevini. Nedugo nakon, objavili smo komentar potaknut tom izjavom koji opisuje kako je to zapravo raditi u turizmu u Splitu odnosno "kesajući se od Uskrsa do Svih svetih".

Kako je gradonačelnik zamislio prosperitet grada kroz turizam kada su van sezone objekti na kojima bi trebao počivati naš turizam otvoreni samo nekoliko sati u danu, nije jasno, ali očito je da nismo spremni ponudom konkurirati gradovima i državama koji se bave ovom gospodarskom granom.