Mućke SDP-a s vrijednom gradskom imovinom

Pored još jedne u nizu iscrpljujućih ideoloških rasprava, ovaj put vezane za imenovanje ulice na Mejašima, na jučerašnjoj sjednici gradskog vijeća potpuno je nezapaženo prošla tema obnove famozne Turističke "palače". Iako najmom prostora Gradu privređuje oko 16,000 € mjesečno, ta derutna jednokatnica - jedno od slavnih splitskih "privremenih rješenja", već desetljećima svojim izgledom nagrđuje jedan od najvrijednijih gradskih lokaliteta, odmah uz zgradu Lučke kapetanije.

Pitanje njene obnove ili rušenja poteže se godinama, no priča je dobila na težini tek dolaskom aktualne gradske vlasti. Ipak, na ničije iznenađenje, ono što predlaže gradonačelnik Ivo Baldasar kosi se sa svim zakonima zdrave logike. Naime, investiciju od relativno malenih 1 milijun eura planira se prepustiti privatnom investitoru u zamjenu za 30-godišnju koncesiju i uplatu od 12,500€ mjesečno u gradsku blagajnu.

Vijećnike nezavisne liste Marijane Puljak zanimalo je zašto Grad nije u stanju samostalno podići kredit, obnoviti zgradu, te ubiranjem najma investiciju isplatiti za pet godina. Vladajućima su predočili kalkulacije koje jasno ukazuju na financijsku štetu koju bi 30-godišnja koncesija mogla nanijeti Gradu.

U slučaju koncesije:

- prihod od najma: 4,500,000 €

U slučaju samostalne obnove:

- minimalni prihod od najma (ne uključujući i površinu terase): 6,000,000 €

-  rashod za investiciju 1,000,000 €

-  čista dobit 5,000,000 €

Na pitanje zašto Grad zanemaruje minimalnu potencijalnu štetu od oko 4 milijuna kuna, dogradonačelnica Aida Batarelo nije dala nikakav suvisli odgovor. Vladajućima, također, nikakvu ulogu ne igra činjenica da se odricanjem od Turističke palače na 30 godina odriču i bilo kakve složenije strategije razvoja i obnove Istočne obale. Ovakvim potezom neizravno priznaju da nemaju nikakvu viziju, niti želju pokrenuti najbitnije projekte u ovome gradu, već da se isključivo vode nekim drugim interesima.

"Rekonstrukcija Turističke palače po modelu koji predlaže grad nikako nije dobra iz tri jednostavna razloga. 
Prvo, prije bilo kakvog rješavanja ovog problema trebalo je pričekati sa završetkom izrade Plana upravljanja starom gradskom jezgrom, u okviru kojeg bi dobili odgovore o tamošnjim potrebama i mogućnostima prostora. 
Drugo, nejasno je zašto je Grad izabrao baš ovakav model javno-privatnog partnerstva. Nemamo nikakve izračune je li isplativije da Grad sam investira u obnovu i kasnije iznajmljuje prostore ili da ih ustupi drugome na plodouživanje. Ili je ovaj natječaj zapravo još jedno priznanje gradonačelnika da njegova mnogobrojna gradska administracija nije u stanju samostalno upravljati gradskom imovinom. 
I treći problem jest činjenica da cijeli posao predstavlja iznos koji znatno premašuje milijun kuna, što znači da nadilazi ovlasti gradonačelnika. Sve ovo je trebalo biti raspravljeno i odlučeno na Gradskom vijeću. 
Nažalost ovo nije niti prva niti zadnja epizoda netransparentnog i lošeg rada sadašnje gradske uprave." - kazala je nezavisna vijećnica Marijana Puljak.

Tome u prilog ide i jučerašnje sramotno „last-minute“ guranje dviju dodatnih točaka na dnevni red, vezanih za izmjenu urbanističkog plana Trstenika, a s ciljem prenamjene zelene površine u građevinsku. Na pitanje gradonačelniku zašto je zaobišao redovnu proceduru i raspravu u Komisiji za urbanizam, Baldasar se obrušio na vijećnike Marijane Puljak optuživši ih za opstruiranje razvoja grada, te za sveopće neznanje. Ne želivši sudjelovati u Baldasarovoj farsi, vijećnici su napustili dvoranu, a prijedlog izmjena je izglasan uz pomoć preostalih kolega s kojima se, prema riječima gradonačelnika "lakše dogovoriti".

Sjećate se stihijskih odluka te stranačkih i prijateljskih pogodovanja Željka Keruma? E pa čini se kako se malo toga promijenilo dolaskom SDP-a na vlast u Splitu.