Što ćete s Rivom kada dođete na čelo Splita?

Društvo prijatelja kulturne baštine Split medijima je predstavilo pismo koje će uputiti svim kandidatima za obnašanje dužnosti gradonačelnice/gradonačelnika grada Splita, od kojih traže očitovanje o tome hoće li preuzeti obvezu pokretanja postupka za cjelovito uređenje prostora splitske Rive.

"Nakon dva provedena natječaja (1997. i 2004. godine) za uređenje Rive, njen istočni i zapadni dio su i dalje ostali neriješeni, a nakon otvorenja središnjeg dijela 7. svibnja 2007., ostalo je nekoliko otvorenih pitanja koja su i prije i nakon toga bila i ostala sporna i sve do danas izazivaju polemike.

Kako je prostor Rive posebno važno i osjetljivo područje, čije će cjelovito rješenje imati upliva i na gotovo cjelokupni život povijesne jezgre i šire, držimo da promišljanju o cjelovitom uređenju Rive treba dati prioritet u odnosu na sve ostale zahvate u javnim prostorima grada Splita. Neprihvatljivo je da se realiziraju projekti zapadne i istočne obale, a da se centralni prostor splitske luke, Riva, ne sagleda u svojoj cjelini.

Društvo prijatelja kulturne baštine od samog početka tražilo je cjelovito rješavanje prostora Rive, a što je istovjetno i stavovima radne grupe za Rivu, kao i stavu Povjerenstva za izradu nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i podrumima Dioklecijanove palače", stoji u pismu.

Traže odgovore na sljedeća pitanja:

1. Podržavate li prijedlog da se što prije pripremi Natječaj za cjelovito uređenje Rive od palače Bajamonti (Dešković) do jugoistočne Dioklecijanove kule (uključujući prostor nekadašnjih Lazareta, Lučke kapetanije i Mletačkog mula) i da se u sklopu toga provede "Prijedloga mjera za unapređenje funkcioniranja prostornih dijelova i urbane opreme Rive" i konačno uređenje cjelovitog prostora Rive?

2. Podržavate li u cjelovitom uređenju Rive, obnovu Monumentalne fontane na izvornoj lokaciji, koja je još uvijek duboko u memoriji građana, izgrađena je njihovim konsenzusom i financijskim doprinosom neovisno o imovinskom statusu i političkom opredjeljenju, a povijesno je spomenik dolasku vode nakon 1500 godina?

3. Podržavate li u cjelovitom uređenju Rive načelo po kojem se parkirališna i garažna mjesta treba planirati izvan zone A obuhvata, što znači bez parkirališta i garaža na istočnom i zapadnom dijelu Rive?