Studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu provode akciju usmjerenu obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Drugi dan u travnju ima važnost jer se tada obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Ove godine studenti pod mentorstvom profesora i mentora iz udruga s područja Splitsko-dalmatinke županije su se aktivno uključili i osimislili online aktivnosti kako bi se obilježio Dan svjesnosti o autizmu, poremećaju koji ne pita za spol, dob i rasu!

Cilj ove kampanje je postići veću razinu informiranja i svijesti o poremećaju iz autističnog spektra, kao i o izazovima s kojima se suočavaju osobe s autizmom i njihove obitelji. U tu svrhu razvijena je Facebook stranica “Pruži ruku, zapleši s nama, učini naša lica nasmijana” na kojoj će se dijeliti sadržaj potpore onima kojima je u ovim trenucima najteže.

Inicijatori akcije Centar za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” i Cheerleading klub Sedmi vjetar su prošle godine na Rivi, manifestacijom “Plesnim koracima upotpunimo plavi dan”, dali podršku svakom pojedincu iz spektra autizma zajedničkom koreografijom brojnih plesnih skupina uz taktove pjesme “Daj da se smire boje”.

Ove godine, uz COO „Juraj Bonači“ i Cheerleading klub „Sedmi vjetar“, inicijativi se pridružuju udruga “Naša dica”, Hrvatski cheerleading savez kao udruge partneri Centra za društveno korisno učenje Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. U sklopu kolegija “Stručna praksa-DKU” studenti EFST-a uče o društvenim problemima dok istovremeno svoje stečeno znanje na fakultetu prenose udrugama kako bi ojačali njihove poslovne kompetencije.

Autistični poremećaj ili autizam kompleksni je razvojni poremećaj koji počinje u djetinjstvu, većinom u prve tri godine života, zahvaća gotovo sve psihičke funkcije i traje cijeli život. No, pravovremenim prepoznavanjem, dijagnosticiranjem i stručnim multidisciplinarnim djelovanjem u suradnji s roditeljima može se postići velik napredak. Prema Savezu udruga za autizam Hrvatske, u osnovi svih teškoća osoba s PAS (poremećajima autističnog spektra) su unutarnje kočnice koje stoje na putu uspostavljanja socijalne interakcije (nezainteresiranost ili slabije zanimanje za igru i druženje s drugima), verbalne ili neverbalne komunikacije (izostanak govora ili zaostajanje u govoru, doslovno shvaćanje, drugačije razumijevanje), mogućnosti imaginacije (suženi interesi, neobične aktivnosti i ponašanja, ponavljajuće i stereotipne radnje) te senzorne integracije.

Ovim putem pozivamo sve udruge i pojedince da pruže potporu Facebook stranici “Pruži ruku, zapleši s nama, učini naša lica nasmijana” te obilježe Svjetski dan svjesnosti o autizmu tako da obuku nešto plavo na taj dan kako bi osobama s autizmom pokazali da nisu sami. Svoju podršku mogu pokazati i objavom fotografije na društvenim mrežama uz #danasnosimplavo.

U trenucima kada smo svi kod kuće, jer moramo OSTATI DOMA, pozivamo sve da se odazovu našoj „plesnoj i likovnoj priči“. Zaplešite uz taktove pjesme „Daj da se smire boje“ (autorice D.Pleško) za one kojima je potrebna naša nesebična podrška kako bi im kroz pokret ljubavi pokazali da mislimo na njih. Nacrtajte plavu ruku i učinite naša i vaša lica nasmijana.

Pratite stranicu “Pruži ruku, zapleši s nama, učini naša lica nasmijana”, budimo zajedno i #OSTANI DOMA na sigurnom i poznatom okruženju, čuvajmo se i ostanimo zdravi, rasplesani i „plavi“.