SUDAMJA 2022.: Nakon dvije godine godine pauze vraćaju se procesija, koncert i veliki vatromet

Zahvaljujući povoljnijoj epidemiološkoj situaciji ovogodišnja fešta sv. Dujma-Dana grada Splita opet će izgledati onakva na kakvu smo navikli. Programom Sudamja 2022., kojega je usvojio ovogodišnji Odbor za  proslavu, obuhvaćeno je preko trideset manifestacija vjerskog, kulturnog, zabavnog i sportskog sadržaja. Poznati su ovogodišnji laureati kojima će se nagrade za životno djelo te za osobna i skupna postignuća u protekloj godini dodijeliti na svečanosti u HNK Split 6. svibnja, dan uoči svetog Dujma.

Događanja vezana za Sudamju započela su još 15. ožujka Turnirom o balot koji se svake subote organizira u Lučici Split, a završavaju 15. svibnja revijalnom utrkom veslačkih legendi Oxforda, Cambridgea i Splita u Gradskoj luci.

Najintenzivnija događanja počinju od 28. travnja, što je i početak Devetnice u čast sv. Dujma. Od toga dana u splitskoj Prvostolnici svakodnevno će se održavati svete mise, propovijedi i koncerti duhovne glazbe sve do 7. svibnja kada će se, nakon procesije od Peristila preko Hrvojeve ulice do Rive, održati misno slavlje na Rivi koje predvodi apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua.

U organizaciji Turističke zajednice grada Splita planirani su brojni nastupi KUD-ova i druge manifestacije, a organizaciju velikog broja događanja ove godine preuzela je i gradska tvrtka Žnjan d.o.o.  Prvi je program na Marjanu povodom Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, zatim tradicionalni sajam Sudamje 6. i 7. svibnja te koncert na Rivi na sam blagdan sv. Dujma  7. svibnja na kojem će ove godine nastupiti Klapa Cambi Kaštela, Goran Karan i Grupa Vagabundo te nakon vatrometa Tedi Spalato uz Orkestar Gorana Rukavine. Ove godine neće izostati ni tradicionalna tombula uz nastup mješovite klape Filip Dević prije početka izvlačenja brojeva.

Među koncertima klasične glazbe ovogodišnje Sudamje za istaknuti je najavljeni nastup gudačkog seksteta Berlinske filharmonije u Hrvatskom domu u Tončićevoj, a od gostovanja povodom Dana našeg grada zajednički nastup Varaždinskog tamburaškog orkestra s tamburašima KUD-a Jedinstvo i Klapom Sv. Juraj-HRM-a nakon tombule 7. svibnja na Rivi.

Vizuale ovogodišnje proslave blagdana sv. Dujma - Dana grada Splita, koji će ovih dana najprije u vidu plakata osvanuti na oglasnim panoima u gradu, potpisuje dizajner Stjepko Rošin.