Svjetski dan beskućnika obilježava se i u Splitu

Povodom Svjetskog dana beskućnika, 10. listopada, organizacije iz čitavog svijeta, na različite načine, provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva. 

Proteklih godina članice Hrvatske mreža za beskućnike su Svjetski dan beskućnika obilježavale javnom akcijom "Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške!“ te akcijom Otvorenih vrata prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike.

Hrvatska mreža za beskućnike je krovna nacionalna mreža pružatelja usluga beskućnicima (prihvatilišta i prenoćišta) u Republici Hrvatskoj te drugih udruga i organizacija koje se bave problematikom beskućništva u Republici Hrvatskoj. Ove godine diljem Hrvatske, članice Hrvatske mreže za beskućnike će provoditi akciju "Beskućnici svome gradu“, koja će se održati na Svjetski dan beskućnika, 10. listopada,s početkom u 10 sati.

Korisnici, volonteri i djelatnici prihvatilišta i prenoćišta provest će društveno korisnu akciju u svojim lokalnim zajednicama. 

Tako će i korisnici, volonteri i djelatnici udruge MoSt uređivati i čistiti prostor kluba Kocka u Domu mladih.

Akcijom "Beskućnici svome gradu“ posebno se želi istaknuti sljedeće: 
- Korisnice i korisnici prihvatilišta i prenoćišta u Hrvatskoj sudjeluju u nizu društveno korisnih akcija u svojim gradovima i predstavljaju izuzetan resurs u provođenju istih.
- Potrebno je povećati zaposlenost i mogućnosti zapošljavanja radno sposobnih beskućnika i osoba u riziku od beskućništva, koji su zbog predrasuda u izuzetno podređenom položaju na tržištu rada.
- U gradovima diljem Hrvatske borave ljudi na ulicama, javnim prostorima, napuštenim i derutnim prostorima, podrumskim stanovima, kamp-kućicama, nastambama, objektima bez struje i vode. Potrebna im je pomoć lokalne i područne samouprave, humanitarnih udruga i svih građana!
- Unatoč zakonskoj obavezi još uvijek postoje veliki gradovi i središta županija koji nemaju programe ili projekte za beskućnike.