EKSKLUZIVNO Tajna misija američkog modificiranog zrakoplova na Resniku

Splitska zračna luka u utorak je imala neobičnog posjetitelja. Radi se o misterioznom zrakoplovu bijele boje koji je tlo na Resniku dotaknuo oko 16h. U pitanju je C-32B - modificirani Boeing 757-200 Američkog ratnog zrakoplovstva, korišten za specijalne i tajne operacije transporta.

Flotu C-32 čini osam zrakoplova. Četiri su primjerka C-32A, koji je obojan u predsjedničke boje, opremljen VIP unutrašnjošću i namjenjen transportu visokih dužnosnika – najčešće dopredsjednika SAD-a, kada nosi naziv „Air Force Two“. Koristi ga i predsjednik u slučajevima kada je njegov VC-25A (modificirani 747-200) prevelik za pistu na koju slijeće, te tada postaje „Air Force One“.

Postoje još četiri C-32, nemaju nikakve oznake, te nose naziv C-32B. Nalaze se u sklopu „227th Special Operations Flight“ eskadrile u Zračnoj bazi McGuire u New Jerseyu, često mjenjaju registarske brojeve, namjenjeni su za specijalne zadatke, a koristi ih "Foreign Emergency Support Team", najčešće za brzi transport diplomatskog i obavještajnog osoblja u krizna žarišta.

Mnoge glasine kruže oko ovih aviona, uključujući i njihovo korištenje od strane protuobavještajne agencije CIA. Glavna paluba zrakoplova je podjeljena na putnički prostor sa 48 sjedala, te teretni dio. Donju palubu skoro u potpunosti zauzimaju dodatni spremnici goriva koji ovoj letjelici povećavaju dolet sa 7,200 na 11,000 kilometara.

Isti se može dodatno povećati nadolijevanjem goriva u zraku, za što je odgovorna još jedna od specijalnih modifikacija koje su izvedene.

Ovaj primjerak u Splitu ostaje do srijede ujutro, a cilj njegove misije vjerojatno nikada nećemo saznati.