Tesla Convoy stiže i u Split

Tesla Convoy 2014 je inicijativa kojom se želi popularizirati uporaba električnih i hibridnih vozila u jugoistočnoj Europi. Dio je šire inicijative koja je pokrenuta u Smiljanu, mjestu rođenja našeg najvećeg znanstvenika Nikole Tesle, 10.srpnja 2014 na dan njegova rođenja. Okupila se grupa od pedesetak poduzetnika i investitora, sa svih strana svijeta, štovatelja lika i djela Nikole Tesle.

Na tom je događanju zaključeno kako treba pokrenuti aktivnosti kojima bi se omogućilo nekom novom potencijalnom znanstveniku, kalibra Nikole Tesle, izlazak na svjetlo dana. Zaključeno je da regija ima potencijala, ali da mladi i inovativni ljudi teško uspijevaju razviti svoje projekte, te da treba poticati inovativnu kulturu i poduzetništvo u regiji, te ljude koji imaju dobre projekte povezivati s investitorima i mentorima iz zemalja koje imaju kapital.

Stoga se pristupilo inicijativi formiranja World Tesla Innovative Network – organizacije koja će djelovati kao globalni akcelerator za startupe iz regije.

Prvi korak inicijative za formiranje TIN-a („Pillar I“- Awareness) je Tesla Convoy 2014, (18-24.09.2014) u kojem će električno vozilo Tesla model S preći rutu od 2200 km ( Green route) po gradovima regije i putem promovirati električna vozila te potrebu za infrastrukturom za električna vozila na ruti. Promovirati će se novi koncepti koje električna vozila donose, novi poslovni modeli koji se otvaraju upotrebom novih tehnologija povezanih s takvim vozilima, te ce se poticati mlade ljude da razmotre poduzetnistvo kao jednu od opcija kojom mogu ostvariti sebe i promijeniti svijet.

Drugi korak je „Pillar II“ – Education – 24.09-18.10.2014. Odrzati ce se serija predavanja, prezentacija i radionica o Nikoli Tesli i njegovim djelima. Biti ce predstavljeni i patenti koje je tvrtka Tesla Motors dala na slobodno korištenje cijelom svijetu. Održati će se i dva natjecanja „The Next Tesla Thing“ i „Design your next EV“ na kojima ćemo omogućiti mladim ljudima iz regije prijavu projekata i poslovnih ideja, te provjeru njihovih koncepata prije izlaska na tržište.

Treći korak „Pillar III“ – Realization – 18.10-17.11.2014 je period finaliziranja projekta. Izabrati ćemo najbolje na natječajima i pomoći im kako bi se pripremili za investitore ili izlazak na tržište. Formirati ćemo regionalni poduzetnički ekosustav i poticati direktnu suradnju poduzetnika i investitora. Cilj je kreirati okvir u kojem bi se otvorio zajednički investicijski fond s ulogom poslovnih anđela, države i EU sredstava a koji bi investirao u inovativne projekte s ciljem podržavanja razvoja malih i srednjih inovativnih tvrtki te otvaranju novih radnih mjesta.

Tesla Convoy 2014 starta 18.09. u 15 sati ispred Green Gold centra, Radnička 52. Na startu ce se Tesli S pridružiti još nekoliko električnih i hibridnih vozila koja će zajedno odvesti dio rute. Vozilo Tesla S i vozač Saša Cvetojević će preći cijelu rutu, a na svim točkama zaustavljanja pridružiti će mu se razna vozila – od električnih, hibridnih pa čak i onih sa klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem, te će u konvoju voziti dio rute.

Ruta Tesla Convoy 2014:

18.09. 15:00 Zagreb Start, kratko zaustavljanje u Vinariji Zdjelarević, punjenje
18.09. Beograd
19.09. Niš
20.09. Skopje
21.09. Tetovo SEEU Campus
22.09. jutro, Priština
22.09. večer, Tirana
23.09. jutro, Podgorica
23.09. večer, Dubrovnik
24.09. SPLIT - Ekonomski fakultet  oko 14:00
24.09. večer, Zagreb

Tesla Convoy 2014 možete pratiti i na Facebooku.

Na mjestima zaustavljanja organizirana su događanja kojima će nazočiti gradonačelnici, načelnici općina, rektori i dekani fakulteta i sveučilišta iz gradova na ruti, te ministri i dužnosnici ministarstava zaduženih za zelene tehnologije, znanost i obrazovanje. Svim zainteresiranima će biti omogućeno upoznavanje s elaktričnim automobilima i prednostima korištenja istih. Definirati će se pogodna mjesta za postavljanje punionica za električne automobile.