Tko su i kakvi su splitski turisti?

U Muzeju grada Splita u ponedjeljak, 10. veljače u 18 sati bit će predstavljani rezultati istraživanja profila turista koji su tijekom 2013. posjetili Split, a koje je proveo znanstveni tim Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita.

Istraživanje je imalo ambiciju odgovoriti na pitanja poput tko posjećuje povijesnu jezgru Splita, što motivira turiste na posjet i što rade tijekom boravka u Splitu, koliko im je pritom važna kultura a koliko zabavni sadržaji, koliko turisti uopće znaju o Splitu prije dolaska u grad a koliko nauče na licu mjesta. Istraživači su anketirali turiste koji su prošlo ljeto dolazili u splitsku povijesnu jezgru, a odvojeno su anketirani i posjetitelji muzeja u srpnju i kolovozu.

- Odgovori na postavljena pitanja važni su ne samo zbog razvijanja turističke djelatnosti, nego prvenstveno zbog budućnosti povijesne jezgre i grada Splita općenito. Riječ je, naime, o najvažnijem razvojnom resursu kojim grad raspolaže i na kojem može temeljiti svoju budućnost. Razumijevanje profila turista koji posjećuju jezgru važno je zbog budućeg usmjeravanja turističkih trendova na način da omoguće dostojan život stanovništvu u jezgri, uz istodobno profiliranje razvoja grada u smjeru održivosti. Za razliku od redovitog prikupljanja podataka o duljini boravka i potrošnji turista, provedeno istraživanje smjeralo je prvenstveno dobiti širu, sociološku sliku o profilu turista koji posjećuju gradsku jezgru, stoji u najavi skupa.

Rezultate istraživanja javnosti će prezentirati mr. sc. Mirko Petrić, prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović i mr. Ivan Puzek. Komentarom ekonomskih aspekata turističke djelatnosti u jezgri u raspravu će se uključiti i prof. dr. sc. Lidija Petrić.