Trodnevni seminar "Grad na rubu katastrofe 19"

GradOdrasta, neformalna inicijativa splitskih arhitekata, urbanista i aktivista, organizira trodnevni seminar "Grad na rubu katastrofe 19" koji će se održati u prostorima bivšeg prodajnog centra Koteks od 20. do 22. rujna 2019.

"Grad na rubu katastrofe 19" trodnevno je aktivno druženje građana i profesionalaca (lokalnih i međunarodnih) sa svrhom približavanja pojma ‚odrasta‘ široj publici iz perspektive razvoja grada. Split, naime, pomiče granice onoga što je zamislivo, stvarno, zakonito i nadrealno u svom prostornom razvoju na gotovo svakodnevnoj osnovi. Polazište ovogodišnjeg seminara je problematiziranje potpune ovisnosti Splita o rastu turizma kao i svojevrsne dekadencije u koju grad zapada potpuno prepuštajući kvalitetu života urbanističkoj stihiji. Kako razmišljati o Splitu, stručnom i građanskom djelovanju koje nadilazi postojeće štetne prakse? Kroz seminar želimo istaknuti važnost urbanizma za zdrav razvoj grada, urbanizma koji počiva na temeljima ekološke i socijalne pravednosti i odgovornih politika. Konačno, želimo iz grintavo kritičkog stanja prijeći u konstruktivno-zagovaračko i kao nova generacija arhitekata i aktivnih građana, amatera i profesionalaca ponuditi svoje ideje za bolji grad.

Inicijativa GradOdrasta nastala je nakon što je grupa arhitekata i urbanista na poziv Zagrebačkog salona arhitekture napravila detaljnu analizu stanja prostora u Splitu za predstavljanje na 53. Zagrebačkom salonu arhitekture 2018. godine. Analiza je rezultirala kartografskim prikazom nazvanim Karta katastrofe, odnosno Disaster map, koja predstavlja skup podataka o komunalnim, prostornim i urbanističkim činjenicama o gradu Splitu, a koja je prezentirana na seminaru Grad na rubu katastrofe 2018.
Referirajući se na degradaciju urbanog prostora i okoliša grada u kojem živimo, radimo i stvaramo, inicijativa kroz različite aktivnosti želi osvijestiti građane o pravu (i nužnosti) uključivanja u procese prostornog planiranja, opremiti ih potrebnim alatima i znanjima za pravovremeno reagiranje te mobilizirati struku.

Ovogodišnji program seminara sastoji se od niza panela, predavanja i radnih grupa i osmišljen je kao početno mjesto susreta s ciljem razmjene znanja, iskustava i inspiracije i stvaranja građanskih akcija, inicijativa i (proto) institucija koje počivaju na okolišnoj i društvenoj odgovornosti, kooperativnosti, poštivanju građana i prirodnih granica te konsenzusa o minimalnim uvjetima za dobar i priuštljiv život u gradu Splitu.

Na seminaru sudjeluje predstavnici arhitektonske prakse Ecosistema Urbano (Barcelona), društveno-kulturnog centra La Casa Invisible (Malaga), inicijative kolektivnog stanovanja Co.Bustas (Vilnius), participativnog projekta Škograd (Beograd), Zelene Istre (Pula), Slučaja Savica (Zagreb), Društva arhitekata Split, …

Prijava za sudjelovanje na seminaru moguća je putem linka: https://forms.gle/SFXHWhgV1X6qbATJA

Grad na rubu katastrofe 19 sufinanciran je od strane FundActiona, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Splitsko-dalmatinske županije.

U organizaciji seminara pomogle su udruge Ministarstvo prostora iz Beograda, Pravo na Grad iz Zagreba i Institut za političku ekologiju iz Zagreba.

 

PROGRAM SEMINARA

20. rujna 2019.

16:00 - 17:00 Uvodno predavanje: Što je ‘odrast’? 

Kao i što samo ime inicijative govori, naše djelovanje polazi od društvenog pokreta ‘odrasta’ u kojem se repolitizira rasprava o razvoju. Upoznat ćemo se s teorijom i principima odrasta i smjestiti ih u kontekst grada Splita kao mjesta koji se razvija na rubu kolapsa te upoznati s dosadašnjim radom grupe.
“Pokret i teorija odrasta pokušaj su reinterpretacije fundamentalno neodržive pozicije suvremenog društva te poziv na izgradnju imaginarija i konceptualnog okvira prikladnog za radikalni zaokret prema održivosti. Radi se o održivosti u fizičkom i društvenom smislu; ne samo održivosti koja daje dovoljno energije i hrane za sve ljude na planeti, već održivosti koja opisuje život vrijedan življenja za sve.” (Institut za političku ekologiju)

17:00 - 18:30 Panel “Na rubu: Postoji li Split poslije turizma?”

Panel „Na rubu: Postoji li Split poslije turizma?“ okupit će više i manje poznate face našeg grada i goste kako bi zajednički pokrenuli polemiku o tome što čeka Split u narednim godinama, koje su mu perspektive s i bez urbanizma, s i bez kolektivnih akcija za očuvanje okoliša i društva.
Jakša Miličić kultni je splitski gradonačelnik od 1967. do 1974. godine. Za njegova mandata grad je doživio veliku demografsku ekspanziju - ostvareno je više kapitalnih projekata značajnih za razvoj grada i njegove okolice.
Ivo Babić je povjesničar umjetnosti, pisac izuzetnog angažmana, javni i kulturni djelatnik prvog reda. Bivši je rektor Sveučilišta u Splitu i pokretač brojnih inicijativa, oduvijek svjestan snage i uloge javne riječi i odgovornosti za nju.
S ova dva izvanredna sugovornika razgovarat ćemo o suvremenim društvenim zbivanjima i dugoročnim posljedicama koje će neplanirani i devastirajući turizam imati na grad. Imajući iza sebe iskustvo još jedne ljetne sezone i kaosa koju je donijela u prometnom, društvenom i ekonomskom obliku zanima nas postoji li uopće opcija u kojoj će Split preživjeti sve što mu se dešava unatrag zadnjih par godina.

18:30 - 21:00 Primjeri dobrih praksi

Slučaj Savica: dvije kampanje jedne inicijative
Suzana Dobrić Žaja (Društva arhitekata Zagreb, inicijativa Savica ZA Park), upoznat će nas s pravnom, proceduralnom i aktivističkom stranom uspješne obrane zagrebačkog parka Savica od izgradnje crkve 2016. i plastičnog parka 2017. godine. Organiziranim čitanjem GUP-a, potpisivanjem prigovora na GUP, prosvjednim akcijama, zaustavljanjem bagera, 40-dnevnim dežuranjem u parku, …, mobilizirani stanovnici kvarta, građani i struka obranili su ovu zelenu površinu.

Sudioničko upravljanje javnim dobrima i uslugama: Društveni centar Rojc
Voda, zrak, zemlja, šume, more, prometna infrastruktura, ulice, trgovi, rudna bogatstva, kulturna baština, … radi se o javnim dobrima. Dušica Radojčić (Zelena Istra, Društveni centar Rojc) upoznat će nas s pojmom participativnog upravljanja javnim dobrima na primjeru Društvenog centra Rojc, ekvivalenta splitskog Doma mladih. Govorit će o primjeru iz Napulja - gradu s posebnim odjelom za zajednička dobra i pravo na grad koji je na  institucionalnoj razini prepoznao zajedničko vlasništvo i primijenio ga u praksi. 

ŠkoGrad
Iza naziva ŠkoGrad krije se participativni projekt “otvorene učionice”, kao i serija događanja, interaktivnih i transdisciplinarnih diskusija (urbanizam, arhitektura, obrazovanje, pedagogija, umjetnost), putem kojih se stvara novo razumijevanja odnosa škole i lokalne zajednice. U fokusu svih aktivnosti je beogradsko prigradsko naselje Ledine, čiji se stanovnici svakodnevno suočavaju s brojnim neriješenim problemima. Predrag Milić (ŠkoGrad) predstavit će nam što se događa kada naselje uđe u školu i kako gradimo prostore u kojima djeca postaju agenti društvene promjene.

Društvo arhitekata Split - obrana grada
Dragan Žuvela (Društvo arhitekata Split) predstavit će nam presjek djelovanja Društva arhitekata Split - zagovaranja i uvjetovanja provedbe javnih i otvorenih arhitektonskih natječaja, inzistiranju na strukovnim standardima pri svakoj prilici, organizaciju stručnih rasprava i pravog uključivanja struke i građana u procese donošenja odluka. Neki od “slučajeva” koji će se predstaviti: Žnjan, Trg Gaje Bulata, Crkva na Splitu 3, Kopilica, Marjan, ..

Ecosistema Urbano - Sudjelovanje javnosti i građanske suradnje u planiranju javnoj prostora i procesima urbane transformacije
Antonella Milano dolazi ispred arhitektonske prakse Ecosistema Urbano predstaviti projekte u domeni arhitekture, urbanog dizajna i prostornog planiranja koji se ističu po svojoj participativnoj i inkluzivnoj metodologiji rada. Kolektiv djeluje između arhitekture i sociologije s uredima u Miamiju i Madridu; od 2000. godine dobitnici su više od 70 međunarodnih nagrada i natječaja. Ključni procesi i metode u radu biti će prikazani na recentnim projektima kao što su Dreamhamar, Cuenca Red, Master Plan of Asunción.

La Casa Invisible - 12 godina prava na upravljanje, slobodu i kulturu
La Casa Invisible je društveno-kulturni centar u Malagi nastao 2005. godine kada su stanovnici kvarta, aktivisti i umjetnici naselili zapuštenu zgradu u vlasništvu grada. Od tada do danas La Casa Invisible razvila se u prostor koji kroz različite kulturne i društvene programe omogućuje rast i razvoj kreativne, kritične i angažirane zajednice, osigurava socijalnu pravdu i slobodan pristup kulturi, umjetnosti i znanju, a kroz model upravljanja zalaže se za demokratsku radikalizaciju temeljenu na pravednosti i izravnom sudjelovanju lokalne zajednice u osmišljavanje, razvoj i upravljanju javnim politikama. Primjer upravljanja La Casa Invisible predstavit će Enrique Espana.
 

Co.Bustas - kolektivno stanovanje
Kolektivnim stanovanjem smatra se stanovanje više domaćinstava u zasebnim jedinicama unutar iste građevine. Svaki stan predstavlja nezavisnu funkcionalnu cjelinu i za razliku od individualnih, u kolektivnima su jedinice planirane tako da se stvori kombinacija karakteristika koje će svim budućim stanarima pružiti maksimalnu udobnost i kvalitetu stanovanja. Kolektivno stanovanje način je suočavanja s krizom stanovanja koja je zahvatila čitavu Europu. Algimantas Varpučanskis iz inicijative Co.Bustas upoznat će nas s projektima kolektivnom stanovanja u Litvi.

21:00 Otvaranje izložbe radikalne kartografije

21:30 Pučko kino


21. rujna 2019. 

Drugi i treći dan seminara fokusirani su na rad u grupama.
Prijava za rad u grupama moguća je putem obrasca: https://forms.gle/EzrQh41UFk5CJPEXA

10:00 - 14:00 Disaster Walk

Već tradicionalnom šetnjom ekipe GradaOdrasta po bespućima splitske zbilje, odnosno kvartova izvan standardnih ruta, prezentirat ćemo lokalcima i gostima primjere dobrih praksi građanskih inicijativa na tri lokacije - Trstenik, centar i Kopilica.

15:00 - 19:00 Radna grupa Okviri urbanih politika

Svjedoci smo kontinuiranog neregularnog pritiska gradske uprave i/ili poduzetnika na prostor u gradu Splitu, njegovog prisvajanja i prenamjena u turističku namjenu ili pogodovanje privatnom interesu. Pod vodstvom Suzane Dobrić Žaje, ova radna grupa opremit će građane i struku znanjem i alatima za pravovremeno i pravno utemeljeno reagirati i obraniti prostor i potrebe javnosti te kako uopće osigurati sudjelovanje javnosti u procedurama donošenja prostorno planskih dokumenata.
Moderatorica grupe: Suzana Dobrić Žaja (Društva arhitekata Zagreb, inicijativa Savica ZA Park)

15:00 - 19:00 Radna grupa Aktivno građanstvo

Komunalni nered, turistifikacija i kriza stanovanja neki su od problema grada Splita kojima se lokalna zajednica aktivno bavi kroz neformalne inicijative Dnevna doza splitskog nereda, Get Getanima itd. U fokusu ove radne grupe je otvaranja mjesta za komunikaciju i povezivanje postojećih i novih građanskih inicijativa i pojedinaca te razmatranja drugih praksi djelovanja - medijske kampanje, akcije i prosvjedi, umrežavanje, ...
Moderatorica: Dušica Radojčić (Zelena Istra, Društveni centar Rojc)
 

 

15:00 - 19:00 Radna grupa Ekologija javnog prostora

Tema radne grupe je javni prostor kao infrastruktura za razvijanje građanskih sloboda, samoorganizacije, umjetničkog djelovanja i političke pedagogije. Kroz radnu grupu upoznat ćemo se s pozitivnim praksama intervencije u javnom prostoru i ekologije istog koji je nastupio kao ravnoteža između socijalno-ekonomskih i ekoloških aspekata koji takvi projekti uspostavljaju u lokalnim sredinama. Ekologija kao nešto što dolazi poslije zapuštenog, devastiranog i nekorištenog javnog prostora. Članovi radne grupe zajedno će osmisliti i realizirati jednu urbanu oazu na prostoru zapuštenog kompleksa Koteksa.
Moderator: Predrag Milić (ŠkoGrad)

19:00 - 23:59 Paaaarty

Svi su dobrodošli na druženje uz gramofone, plejere, ploče i empetrice KLFM-a i svjetlosne instalacije kolektiva "leilamarinaena".

22. rujna 2019. 

10:00 -12:00 Radne grupe Okviri urbanih politika, Aktivno građanstvo i Ekologija javnog prostora

12:00 - 14:00 Završni panel

Kroz završni panel predstavit će se metode i rezultati dvodnevnog rada radnih grupa s akcijskim planovima za daljnje djelovanje. U ovom dijelu pokušati ćemo prezentirati okvir za urbanizam Splita u 21. stoljeću koji kreće od odrasta kao zajedničkog eksperimenta. Završni panel otvoren je za širu javnost bez obzira na sudjelovanje u javnim grupama.

Konačno, Seminar “Grad na rubu katastrofe 19” osmišljen je kao početno mjesto susreta s ciljem razmjene znanja, iskustava i inspiracije i stvaranja građanskih akcija, inicijativa i (proto) institucija koje počivaju na okolišnoj i društvenoj odgovornosti, kooperativnosti, poštivanju građana i prirodnih granica te konsenzusa o minimalnim uvjetima za dobar i priuštljiv život u gradu Splitu. Nadamo se da će ovaj vikend biti samo inicijalno mjesto sureta za duge zimske suradnje svih uključenih iz Splita i šir