U tijeku zadnje pripreme za Feštu o'boba

Kaštelani će ove subote još jednom slaviti bob. Biljku koja je u ovom gradu podno Kozjaka u prošlosti othranila generacije, a zadnjih godina na velika vrata, zahvaljujući između ostalog i ovoj fešti, vratila se u gastronomsku ponudu Dalmacije.

Feštu o'boba četrnaestu godinu zaredom organizira istoimena udruga, a fešta koja se u poslijepodnevnim satima održava na brcu u Kaštel Kambelovcu, jedno je od najzanimljivih i najposjećenijih gastro događanja u okružju.

Na sudjelovanje u pripremi jela do sada se prijavilo tridesetak ekipa, kako kaštelanskih tako i iz susjednih gradova i mjesta. Svi oni kuhat će neko od jela u kojima je glavna namirnica bob, a o kojim se jelima radi odlučit će svatko prema svojim mogućnostima i željama.

Svi koji u subotu pristignu na kambelovsko brce, moći će kušati neko od pripremljenih jela, a o kvaliteti tih jela odlučit će stručni sud, koji čine poznati kuhari i gastronomi. Najbolje pripremljena jela u nekoliko kategorija, od tradicionalnih do inovativnih, dobit će prigodne nagrade.

Uz jela od boba posjetitelji će imati prigodu kušati i neka od najboljih kaštelanskih vina, čime će ovaj gastro doživljaj biti potpun.

- Većina onih koji će pripremati jela već od jutarnjih sati stići će u Kambelovac, a prva jela posluživat će se oko 17 sati. Obzirom na broj prijavljenih ekipa očekujemo četrdesetak različitih jela, odnosno više od dvije tisuće pripremljenih porcija. Među onima koji će kuhati neko od jela po vlastitom izboru su kaštelanski planinari, ribiči, novinari, maškare, branitelji, umirovljenici i članovi drugih brojnih kaštelanskih udruga, ali i gosti iz Splita, Trogira, Solina, Okruga. Neki su s nama svake godine, a neki će nam se po prvi put pridružiti. Među jelima će svakako biti onih tradicionalnih poput manistre s bobom, tripica s bobom, sipe i boba, ali i inovativnih kao što je čokolada te druge slastice s bobom i slično – kazao nam je jedan od organizatora Vlade Perišin, naglasivši kako su pripreme za ovogodišnju feštu pri samom kraju te da će u subotu sve biti spremno za još jednu dobru zabavu, druženje i gastronomsku ponudu u Kaštel Kambelovcu.