U vojarni Zemunik predstavljeni novi helikopteri OH-58D "Kiowa Warrior" u sastavu Oružanih snaga Republike Hrvatske

U vojarni Zemunik predstavljeni su novi helikopteri OH-58D "Kiowa Warrior" u sastavu Oružanih snaga Republike Hrvatske. Prezentaciji prvih pet helikoptera nazočili su visoki dužnosnici, među njima Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane RH Josip Buljević kao i američka veleposlanica u RH Julieta Valls Noyes.
 

OH-58D Kiowa Warrior je rezultat projekta opremanja OS RH izvidničko-borbenim helikopterima (16 OH-58D) kroz potporu vlade i Oružanih snaga SAD-a koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO).
Prvih pet Kiowa Ratnika kao i simulatori i pripadajuća oprema dopremljeni su 30. srpnja 2016. godine u vojarnu Zemunik američkim transportnim avionom C-5 Galaxy. Ostatak od 11 helikoptera planira biti isporučeno do kraja 2016. godine.
Vojna namjena Kiowa Ratnika kao dio oružanih snaga RH biti će obrambene naravi. U borbenim uvjetima OH-58D može biti korišten za izviđanje, napad, blisku zračnu potporu, navođenje topničke paljbe... Isto tako može biti korišten u civilne namjene kao helikopter za traganje i spašavanje.