Udruga Mentor: Novi ciklus programa podrške razvedenim roditeljima

Kao odgovor na sve veći broj zahtjeva za razvodom, udruga Mentor kreće s novim ciklusom podrške razvedenim roditeljima i roditeljima koji su u procesu razvoda braka.

Trendovi u posljednjih nekoliko godina u Splitsko-dalmatinskoj županiji pokazuju da se godišnje razvodi oko 500 partnera. Razvod braka je traumatska situacija za cijelu obitelj, posebno za djecu koja su ovisna o svojim roditeljima, a godišnje se samo u Splitu s ovom situacijom susreće oko 230 obitelji, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Kako bi ovaj težak period što lakše prebrodili i roditelji i njihova djeca, nužno je osigurati sveobuhvatnu podršku obitelji i razumijevanje dinamike ovog procesa, što povećava vjerojatnost da razvod prođe sporazumno te da obje strane, a posebno njihova djeca, ne dožive razvod kao traumatično iskustvo.

Kako bismo pridonijeli smanjenju negativnih utjecaja razvoda, a potaknuti dosadašnjim uspjehom programa podrške roditeljima, udruga Mentor provodi projekt „Iskra Plus“ kroz niz edukativnih radionica s temama koje smo kroz dugogodišnju suradnju s roditeljima prepoznali kao najvažnije u ovom teškom razdoblju. Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva zdravstva.

Roditelji koji se uključe u projekt dobit će priliku da sudjeluju u interaktivnim radionicama koje se odvijaju jednom tjedno u prostoru udruge Mentor u trajanju od 2 sata. U radionicama sudjeluju male grupe – do 10 sudionika – a obrađuju se sljedeće teme:

1. Kako razvod braka utječe na moje dijete i na naš odnos?

2. Kako biti i dalje roditelj – potrebe roditelja i potrebe djeteta

3. I dalje komuniciramo

4. Sukob – odvajanje partnerskih nesuglasica od roditeljskih, rješavanje roditeljskih konflikata bez uključivanja djece

5. Kako se nositi s gubitkom?

Sljedeći ciklus radionica započinje 22. travnja 2024. u prostoru udruge Mentor, a svi zainteresirani roditelji mogu se prijaviti za besplatno sudjelovanje putem prijavnice dostupne na https://forms.gle/G1aPqqdQCp7631KV7.Uz prijavnicu, za sve ostale informacije o projektu i načinu uključivanja u aktivnosti, možete posjetiti stranicu www.mentor-split.hr/iskra-plus, ili nam se javiti putem e-maila: mentor.split@gmail.com.