Umjesto novih, šatore u Hrvojevoj uklonite u popunosti!

Društvo prijatelja kulturne baštine Split priopćenjem se danas oglasilo po pitanju uređenja Hrvojeve ulice i Pazara.

"Nedavno je gradska uprava najavila preuređenje prostora Hrvojeve ulice. Njenu zapadnu stranu pred obodnim zidom Dioklecijanove palače zauzimaju sada brojni šatori u  kojima se prodaje roba najgore kvalitete. Turistima koji hrle doslovno iz cijelog svijeta diviti se veličanstvenom antičkom zdanju nude se na tom mjestu bezvrijedne drangulije, kič i odjeća s falsificiranim markama i tko zna kakvog porijekla.

Nad grobovima starim skoro dva tisućljeća koji su tu pronađeni prodaju se japanke i druga jeftina obuća loše izrade. Neposredno pred zdanjem koje je proglašeno svjetskom kulturnom baštinom pod visokim pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda nalazi se vašarište ispod svake civilizacijske razine.

Ne samo da sadržaji na tom prostoru odudaraju od karaktera povijesnog prostora nego je i njegov čitav izgled neprimjeren. Sada se uklanja nešto izgledom vrlo ružno, a planira isto samo nešto drukčije oblikovano. Mislimo da ne bi bilo na odmet ovom prilikom prisjetiti što se na tom mjestu događalo u novijoj prošlosti kako bi se prema njemu odnosili s više poštovanja i obzira. U novijim vremenima kada se shvatila izuzetna povijesna i kulturna  vrijednost ostataka Dioklecijanove palače počelo se njeno uređenje i dostojno prezentiranje.

Do nedavno na njen istočni zid s vanjske strane bile su prislonjene zgrade tako da se pročelje carske palače nije moglo vidjeti ni primjereno ga prezentirati. Pošto su te novije kuće bile bez ikakve arhitektonske ili druge vrijednosti odlučeno ih se ukloniti.

Duž južnog dijela bila je duga jednokatna zgrada vojničke pekare koja je 1943. godine porušena. Dalje prema sjeveru nalazio se stari Arheološki muzej sagrađen 1821. i neke kućice. I on je uklonjen 1828. Monumentalna Srebrena vrata koja su stoljećima bila sakrivena prigradnjama s vanjske i unutrašnje strane su 1946. otvorena i obnovljena. Sve je to učinjeno da bi se pokazalo ono što je najvrijednije.

Tako je postupno nastao slobodan prostor ispred te strane Dioklecijanove palače koji je ozelenjen. Time se donekle ponovno vratio odnos te građevine prema prirodnom okolišu u kakvom je izvorno bio prije nego je u njoj oko nje izrastao grad. Suvremeni ljudi mogli su lakše dočarati ambijent raskošne vile uz more i zelenilu u kojoj je jedan od najvećih rimskih careva sin boga Jupitera, nakon cijelog života mudrog upravljanja ogromnom državom, proveo u miru svoje posljednje godine.

Međutim u naše vrijeme se taj prostor koristio za grubi bezobzirni profit pa su na njemu postavljeni brojni šatori gusto nanizani  u kojima se prodaje roba najniže kvalitete i tako ga potpuno obezvrijedili. Zarada je bio jedini kriterij za odnos prema njemu. Prevladali su  isključivo uski pojedinačni interesi nad javnim. To rješenje za tako značajan prostor je neprimjereno, jer radi se o svjetskoj kulturnoj baštini koja je tako u mnogome obezvrijeđena. Ni sadržaji prodaje svega i svačega ne odgovaraju tom mjestu. Treba ih maknuti odatle na neko drugo mjesto.

Novi prijedlog da se umjesto tih platnenih dućana naprave novi od prozirne plastike čini nam se još gori. Naime time se neće poboljšati prezentacija rimskih ostataka starih preko 1700. godina, a izgled cjeline će se još više pogoršati. Jer sve one gomile drangulija koje se tu nude, a nalaze se unutra i iza njih, upravo radi prozirnosti još će postati vidljive. Sve će i dalje ostati nekakav provincijski vašar koji nikako ne odgovara značaju tog izuzetnog ambijenta.

Stoga smo slobodni iznijeti mišljenje da sve što se nalazi neposredno ispred zida veličanstvene carske palače treba ukloniti i prostor ostaviti slobodnim. Naravno bit će primjedba da od trgovine na tom mjestu žive neki ljudi. Ali to se može ostvariti drugdje, a ne pred Palačom koja je u mnogo čemu jedinstvena u čitavom svijetu i radi koje brojni turisti iz daleka hrle u naš grad. Grad bi morao naći zamjensko rješenje za te trgovine.


Društvo prijatelja kulturne baštine Splita"