Uskoro bez viza za SAD?

Hrvatskoj bi uskoro mogle napokon biti ukinute vize za putovanja u SAD, nakon ozbiljnog upozorenja Europske komisije Washingtonu da sve članice EU mora tretirati jednako. Izvršno tijelo Unije je, naime, poslalo upozorenje Amerikancima da u roku od šest mjeseci izjednače tretman Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Bugarske i Cipra s ostalim zemljama članicama, inače će EU zauzvrat uvesti vize američkim diplomatima koji dolaze u Europu.

Ovakva oštra akcija posljedica je nove regulative koja vizni režim članica EU prema drugim zemljama rješava kao cjelinu, premda sve ove zemlje vode i bilateralne pregovore o ukidanju viza. Na taj način je Kanada, recimo, ukinula vize za Hrvatsku još prije ulaska u EU, a ostavila ih za Rumunjsku i Bugarsku.

Naravno, SAD vole voditi politiku kakva njima odgovara, pa su u nekoliko slučajeva tražili od pojedinih zemalja da potpisuju bilateralne sporazume o razmjeni podataka o terorističkim i kriminalnim aktivnostima kako bi ih uveli u proces ukidanja viza. Europska komisija želi ukinuti tu praksu, te uspostaviti punu kontrolu informacija koje iz EU idu u Washington. Tako se na kraju sve nekako svede na - obavještajne poslove.