Večeras započinje devetnica sv. Dujmu

Splitsko-makarska nadbiskupija, grad Split i župa Uznesenja BDM za proslavu sv. Dujma, zaštitnika grada Splita, pripremit će se devetnicom koja će se u splitskoj prvostolnici svečano slaviti bogatim sadržajem, pjevanom sv. misom i koncertima sakralne glazbe. U 19 sati svakoga dana od 28. travnja do 5. svibnja u katedrali sv. Dujma pjevano je misno slavlje. Nakon euharistijskoga slavlja svakoga dana devetnice u 20 sati bit će upriličeni prigodni koncerti. Večeras za vrijeme mise, koju predvodi don Ivan Simunić, pjeva Mješoviti zbor župe Sv. Ivana Krstitelja – Trstenik. A nakon euharistijskoga slavlja koncert će održati Mješoviti pjevački prvostolni zbor sv. Dujma.

Zbor splitske prvostolnice, u svomu današnjem sastavu, nastavlja bogatu baštinu zborskoga pjevanja, koja je u splitskoj prvostolnici stara više od četiri stoljeća. Kao kapelnici i orguljaši, Zbor su vodili poznati hrvatski glazbenici. Stari prvostolni zbor, s kraja XVIII. st., u ogledima suvremenika, slovio je kao najslavniji pjevački zbor u Južnoj Hrvatskoj, čija se slava nastavlja do danas. Zbor redovito pjeva na nedjeljnim i blagdanskim sv. misama a godišnje održava koncerte u splitskoj prvostolnici, o Božiću i za svetkovinu sv. Dujma.

Mješoviti pjevački prvostolni zbor Sv. Dujma večeras će nam izvesti izabrane skladbe splitskih kapelnika: Cecchinija, Lukačića, Pelizzarija, Bajamontija, Marovića ali i djela Vivaldija, Mozarta i Odaka. Solisti su: Marija Bubić-Jaman (sopran), Bruno Klein (tenor) i Josip Alajbeg (bariton). Na orguljama svira maestra sestra Mirta Škopljanac-Mačina, a zborom ravna maestro don Šime Marović.