Zaštita djece u gospodarskoj krizi

Zaštita dječjih prava u vremenu gospodarske krize, naslov je stručne rasprave koja će se u organizaciji Pravobraniteljstva za djecu i udruge MoSt održati u ponedjeljak, 2. ožujka u 10 sati u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore u Zrinsko Frankopanskoj 8.

- Osiromašenje stanovništva, uzrokovano gospodarskom krizom i općim stanjem u društvu, negativno se odražava na kvalitetu života djece i ugrožava brojna njihova prava, ponekad čak i pravo na preživljavanje. Siromaštvo povećava brojne rizike za djecu, ponajprije od zanemarivanja i zlostavljanja te otežava pristup zdravstvenim, socijalnim, obrazovnim i kulturnim uslugama, važnim za razvoj djece. Djeca ne mogu čekati bolja vremena da bi ostvarila svoja prava na zdrav i cjelovit razvoj.

Posebno na to ne mogu čekati ranjive skupine, kao što su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeca s poremećajima u ponašanju, žrtve nasilja, pripadnici nacionalnih manjina, djeca s posebnim potrebama, bolesna i siromašna djeca. Zato je, radi njihove zaštite, nužno prepoznati njihove potrebe, uočiti teškoće i prepreke u ostvarivanju njihovih prava, povećati socijalnu osjetljivost lokalne zajednice i države te ponuditi rješenja i osigurati resurse su potrebni da bi se ovoj djeci pružilo jednake mogućnosti za razvoj njihovih potencijala, stoji u najavi ovog skupa kojim organizatori žele, kako kažu, upozoriti odgovorne na potrebu sustavne brige za djecu iz socijalno ugroženih obitelji.

Sudionici će raspravljati o pitanjima koja se odnose na zaštitu prava i dobrobiti djece iz socijalno ugroženih obitelji, naročito u pogledu dostupnosti sadržaja i usluga u lokalnoj zajednici unutar sustava zdravstva, obrazovanja, slobodnog vremena, socijalne skrbi i pravosuđa. Stručna rasprava namijenjena je djelatnicima u odgojno-obrazovnim, zdravstvenim, kulturnim, socijalnim, pravosudnim i znanstvenim ustanovama, državnim i javnim službama te stručnjacima čija je profesionalna djelatnost povezana sa zaštitom prava djece.

Ovom stručnom raspravom ujedno će se obilježiti sedma godišnjica otvaranja regionalnog ureda pravobraniteljice za djecu u Splitu.
Svi zainteresirani trebaju potvrditi svoj dolazak e-mailom na adresu info@dijete.hr ili telefonom na broj 099 211 2615.

Program uvodnim izlaganjem otvara pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, potom će prof. Anći Leburić govoriti o kvaliteti života u suvremenom društvu. Sanja Kuvačić iz Centra za socijalnu skrb predstavit će program Svi zajedno, projekt socijalnog uključivanja djece i mladih, Silvana Krnić s Klinike za psihijatriju KBC-a Split govori o utjecaju gospodarske krize na mentalno zdravlje djece i mladih, da bi prije rasprave i zaključaka predsjednica udruge MoSt održala izlaganje o "izgubljenoj generaciji".