Zbog pandemije u Splitu se neće održati Povorka ponosa

Zbog pandemije uzrokovane Corona virusom i važećih mjera Stožera civilne zaštite, ovog lipnja u Splitu neće biti Povorke ponosa ali udruga Split pride i LGBT Centar Split organiziraju druge aktivnosti koje su u skladu s važećim mjerama.

“Naše su aktivnosti uglavnom usmjerene prema unutra, na samu LGBTIQ zajednicu, međutim nekada istupamo i u javnosti. Ovom vas prilikom obavještavamo da ćemo u ponedjeljak 14. lipnja u 9 sati ujutro na Matejušci upriličiti podizanje zastave duginih boja uz isticanje transparenata s porukama koje LGBTIQ+ zajednica ovog grada želi odaslati u javni prostor.

Podizanje zastave duginih boja činimo radi podizanja vidljivosti LGBTIQ+ populacije. Vidljivost je itekako potrebna kako bi se destigmatiziralo naše postojanje i normaliziralo činjenicu da smo tu i da ne idemo nigdje bez obzira na sve taktike koje se koriste kako bi se izbrisalo naše obitelji i zajednice. Vidljivost je jedino učinkovito sredstvo borbe protiv predrasuda koje nas okružuju.

Zastava duginih boja u javnom prostoru predstavlja i politički čin prihvaćanja različitosti te LGBTIQ zajednice koja ima puno pravo na jednakost. Dokle god potpuna jednakost nije osigurana, zastave duginih boja predstavljat će simbol otpora, simbol borbe i simbol pravde za sve one koji su marginalizirani.
Podizanjem zastave u Splitu želimo poručiti da mi ne tražimo prihvaćanje i ne tražimo toleranciju, nego ih zahtijevamo, te kako je moć kojom pomalo ali sigurno donosimo promjene zapravo u našim rukama.

Zato je važno da ta zastava bude podignuta i ove godine, kako bi se nasilje i diskriminacija, koji su ogledalo straha i neznanja, umanjili te kako bismo proslavili povijest naše borbe. Ovu zastavu podižemo i kako bismo slavili sve one koji su ovim putevima hodali prije nas, ali i sve one čiji su glasovi na žalost utišani na najbrutalnije načine.” - poručuju organizatori.