Zbog pohlepnih iznajmljivača ugrožen Ultra Europe!?

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar apelirao je na iznajmljivače soba i apartmana da tijekom drugog Ultra Europe festivala, koji će se održati od 11. do 13. srpnja na poljudskom stadionu, ne podižu prekomjerno cijene smještaja za desetke tisuća ljudi koji će se u ta tri dana sjatiti u Split. Prema nekim informacijama, čak je dovedeno u pitanje i održavanje festivala koji je Split stavio na globalnu kartu najzanimljivijih glazbenih događanja u Europi, jer ga iznajmljivači izravno ugrožavaju.

Ako ne već za ovu godinu, onda moguće za ostatak petogodišnjeg franšiznog ugovora.
- Prošle godine je bilo doista svega, neki su otkazivali već rezervirani smještaj gostima jer su shvatili da mogu na brzinu zaraditi, bilo je poskupljenja i do 300 posto, kaže Baldasar.

Sjećamo se svi prošlogodišnjih vijesti baš o naprasnim otkazivanjima rezervacija, a dio posjetitelja "smještaj" je našao i po splitskim parkovima. Nažalost, osim apela malo mu je "alata" raspolaganju, jer je ipak riječ o zakonu ponude i potražnje. Ovih dana u Splitu borave i organizatori Ultra Europe, koji su prema neslužbenim informacijama i naveli gradonačelnika na ovakav apel. Inače, baš zbog skandaloznih situacija od prošlog ljeta, Ultra Europe je pokrenuo vlastiti web za smještaj i transport, Travel 2 Ultra, na kojem svi iznajmljivači mogu dati svoje ponude, ali se pritom moraju držati dogovorenih uvjeta. Na tom webu već ima istaknutih hotela, hostela, kampova i privatnog smještaja, kao i ponuda za transfer od aerodroma, te prema stadionu na Poljudui drugih servisnih informacija.

Organizatori očekuju da će u tri dana - jedan dan više nego prošle godine - na stadion doći više od 100 tisuća ljudi, odnosno toliko bi ulaznica trebalo biti prodano, pa je procjena da će tih dana u Splitu samo zbog festivala čiji program još nije objavljen boraviti oko 40 tisuća mladih iz cijeloga svijeta. Treba li reći da vjerojatno nisu raspoloženi da postanu žrtve "uzmi novac i bježi" taktike, jer sljedećih godina tada sigurno ne bi došli. Koliko je veliko zanimanje za splitski Ultra Europe govori i činjenica da je Aftermovie s prošlogodišnje zabave u Splitu i u Hvaru na YouTubeu dosad pogledan više od 700 tisuća puta.

Postoji mogućnost da se za smještaj iskoristi i dio kapaciteta splitskih studentskih domova, postoji načelna suglasnost Sveučilišta, ali je jedan od problema i to što je tada jedan od ispitnih rokova.