Bajaga i Instruktori, Silente i Libar na Tulumu u Spaladium Areni

Bajaga i Instruktori nastupit će uz grupe Silente i Libar na Tulumu koji će se održati u splitskoj Spaladium Areni u subotu 7. studenog.

Nakon rasprodanog Velikog Doma sportova najveća jesenska dvoranska turneja stiže u Split sa svojih pet sati programa. Vrata Spaladium Arene otvorit će se u 19:30. Na scenu prvi, u 20:15, stupaju mladići iz grupe Libar. Silente će svoj nastup započeti u 21:00, dok je termin početka Bajagine dvosatne svirke 22:15.

BAJAGA I INSTRUKTORI PREDVODE SERIJU TULUMA

Headliner svih Tulum dvoranskih koncerata je Momčilo Bajagić Bajaga, jedan od najpopularnijih regionalnih izvođača. Od dječačkih nastupa u grupi TNT, preko angažmana u jednoj od najpopularnijih grupa u Jugoslaviji - Ribljoj čorbi, pisanja za Bulevar ili Zdravka Čolića, Bajaga je gradio solo karijeru debitantskim uratkom "Pozitivna geografija", hit albumima Bajage i Instruktora "Sa druge strane jastuka" (1985), "Jahači magle" (1986), "Prodavnica tajni" (1988) i „Neka svemir čuje nemir" (1989), čime su Bajaga i Instruktori osamdesetih godina upisani među najpopularnijim i najtiražnijim domaćim bendovima. U devedesetima status učvršćuju izdanjima "Četiri godišnja doba" (1991), "Muzika na struju" (1993) i "Od bižuterije do ćilibara" (1996), a svoju glazbenu misiju Bajaga i Instruktori nastavljaju i u 21. stoljeću, između ostalog, albumima "Zmaj od Noćaja" (2001), "Šou počinje u ponoć" (2005) i "Daljina, dim i prašina" (2012).

Kultni album “Sa druge strane jastuka” Bajage i Instruktora koji ove godine slavi okruglih 30 godina. Upravo je taj album lansirao Bajagu među najveća glazbena imena tadašnje scene, s nezaboravnim hitovima “220, “Vidi šta sam ti uradio od pesme mama”, “Nemoj da budeš nja nja”, “Ti se ljubiš na tako dobar način”, “Dobro jutro džezeri”, “Dvadeseti vek” ili “Nemoj da se zezaš sa mnom”. Bez sumnje jedan od najvećih pop rock albuma u glazbenoj povijesti ovih prostora provući će se kao glavni motiv predstojeće Tulum turneje. 

Bajaga i Instruktori će na Tulum turneji svaku večer svirati puni, dvosatni koncertni set, a fanovi u Zagrebu, Splitu i Rijeci čut će sve najbolje iz veličanstvene Bajagine pjesmarice – “Plavi safir”, “Verujem, ne verujem”, “Godine prolaze”, “Ruski voz”, “442 do Beograda”, “Tišina”, “Tamara”, “Moji drugovi”, “Kad hodaš”, “Muzika na struju”, “Samo nam je ljubav potrebna”, “Gore dole” i mnoge druge. 

SILENTE UZ BOK BAJAGI

Uz bok Bajagi na sva tri koncerta nastupa dubrovačka pop rock senzacija Silente. Vlasnici jednog od najprodavanijih domaćih albuma, “Neće rijeka zrakom teći”, i najmlađi bend koji je uspio napuniti dvije Tvornice kulture zaredom Silente su u protekle dvije godine od pop rock senzacije došli do statusa jednog od najjačih i najtraženijih hrvatskih bendova, a sve sa samo dva objavljena albuma. Debi “Lovac na čudesa” iznjedrio je velike hitove “Terca na tišinu”, “Morski ljudi, morske žene” i “Još jednom”, a istim putem nastavio je nasljednik “Neće rijeka zrakom teći” s istoimenim singlom, pobjedničkom pjesmom Zagrebačkog festivala “Čudna ili čudesna”, odličnim numerama poput “Kako misliš” i “Rekla si da nikad nisi voljela ovako”. Najnoviji singl je sjajna stvar "Neobranjivo" koju prati i novi videospot, u tri tjedna pregledan više od 110.000 puta. Serija dvoranskih koncerata velika je potvrda ovom mladom bendu koji je na putu da bude glavno ime velikih dvorana.

Uz Bajagu i Instruktore, te Silente, splitski će Tulum u Sapaladium Areni 7. studenog ugostiti i Libar, sjajnu splitsku grupu. Libar je započeo kao eksperimentalna dalmatinska klapa, sa svrhom i idejom vodiljom obrađivanja na "klapski" način pjesama i stilova kojima je uvjet da s Dalmacijom i dalmatinskim melosom nemaju nikakvu generičku vezu. Projekt je prošao nekoliko razvojnih faza, od klape s pratnjom akustičnih instrumenata, preko faze cover-banda danas djeluje kao punokrvni autorski rock band s pet ravnopravnih vokala koji se ponašaju solistički, podjednako kao i u homofonom, višeglasnom muškom bloku. Kod nastanka novih, autorskih pjesama uho ih najčešće vuče ka odrednicama popa, power popa, klasičnog i alternativnog rocka, elektronike, pa do heavy metala. No njihovoj glazbi javljaju se i druga nova, manje ili više suvremena rješenja i stremljenja poput klasične orkestralne kompozicije ("Dite"), plesni ritmovi (break beata, disco punk) u "Kukalu" te fusion i jazz elementi u aranžmanima pjesama, a Libar ostaje originala, kreativna i nesvakidašnja pojava na našoj sceni. Singl “Čuvaj me” ljetos je utvrdio poziciju benda kao predvodnika nove glazbene scene, a sada je friško vani i remix kojeg potpisuju Blacksoul i Mark De Line.

Tulum u Split dovodi LAA.

Ulaznice
Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 90 kn, a na dan koncerta 110 kn Službena prodajna mjesta: • Eventim prodajna mjesta i www.eventim.hr • www.croatia-tickets.com • Blagajna Spaladiuma – od četvrtka 5.11. do subote 7.11.

Za naše čitatelje osigurali smo nekoliko besplatnih ulaznica , a sve što morate napraviti je odgovorit na pitanje: Koji je najnoviji singl grupe Silente? Odogovore s podacima šaljite na karte@split.com.hr s naznakom TULUM. Dobitnike ćemo obavijestiti mailom 5.11.2015.