Četvrto izdanje FantaSTikona od 16. do 18. 3. 2018. na FESB-u.

Još je samo nekoliko dana ostalo za prijave izlagača i onih koji žele sudjelovati u programu 4. FantaSTikona!

Četvrto izdanje FantaSTikona će se, kao i prošle godine, održati u ožujku, točnije 16.-18. 3. 2018. na FESB-u.

Do 22. veljače su otvorene prijave za sve koji žele sudjelovati u programu konvencije, a zainteresirani se mogu prijaviti preuzimanjem prijavnice (https://drive.google.com/file/d/1hh1h4lucxNP-4ECNyocyqRCHbKLWYn9A/view) te slanjem ispunjenog dokumenta na program@fantastikon.com.

Također, do istog datuma primaju prijave zainteresiranih izlagača koji žele tijekom konvencije Splićanima prezentirati svoje radove, nakit, knjige, rad udruga i sl., na temu fantastike, znanstvene fantastike, mitologije i legendi. Sve što trebaju je poslati mail na izlagaci@fantastikon.com s opisom djelatnosti i zahtjevom za štand.

Volonteri imaju nešto duže vremena za prijave, a dijelom fantaSTičnog tima mogu postati ispunjavanjem prijavnice na http://e-for.me/view.php?id=56396 do 1. ožujka 2018.

FantaSTikon je prva i jedina konvencija na temu fantastike, društvenih igara  i znanstvene fantastike u Splitu i široj okolici.

Za 2018. godinu Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST priprema četvrto izdanje FantaSTikona s izvrsnim programom koji će zasigurno privući još više posjetitelja nego prethodnih godina stavljajući naglasak na lokalne autore i razvoj lokalne scene, ali i pružiti posjetiteljima „okus" međunarodnog stvaralaštva.

Na njihov poziv se odazvao Hrvoje Prćić, književnik i urednik hrvatskog izdanja časopisa National Geographic, te urednik nekadašnjeg časopisa za znanstvenu fantastiku Sirius. Iz Zadra stiže doc. dr. sc. Josip Ćirić, poznati i višestrani sveučilišni profesor čija su predavanja uvijek iznimno posjećena. Na ovogodišnjem FantaSTikonu će ih prvi put posjetiti Irena Rašeta, mlada spisateljica i književna urednica, dio organizacije SferaKona, kao i Sandro Blašić, hrvatski predstavnik velikog svjetskog izdavača društvenih igara iz Češke – Czech Games Editiona.

Od mladih splitskih snaga, koje žele ugostiti u što boljem i kvalitetnijem okružju, pozvali su Kristinu Bilotu Toxicpandu, zaposlenicu Croteama koja je kao kandidatkinja F&ST-a 2016. osvojila nagradu Europskog društva za znanstvenu fantastiku za Najboljeg umjetnika između dva Eurocona, poznatu po svojim grafičkim radovima, među koje ubraja i vizuale za dosadašnje, kao i ovogodišnji,  fantastikonovske plakate. Predavanje će održati Ivan Benutić i Barbara Jelić, splitski maturanti koji su pokrenuli portal i uslugu FindRead preko kojeg su ostvarili suradnju s Amazonom.

Također će ponovo ugostiti mladu autoricu Tanju Radman, autoricu romana „Republika kamena" s dva rasprodana izdanja, čiji se nastavak očekuje početkom 2018, a dolazi i Aleksandar Žiljak, koji je, osim što je bio redoviti gost prva tri FantaSTikona, iznimno poznat pisac i ilustrator u Hrvatskoj i izvan nje, a bio je i počasni gost na europskoj konvenciji Eurocon 2017.

Dio FantaSTikona bit će posvećen vrlo popularnom serijalu knjiga „Pjesma leda i vatre“, poznatijem kao TV serija Igra prijestolja, a zemlja kojoj ove godine posvećuju kovenciju je Japan.

Uz to valja spomenuti Ljubicu Dolašević, cosplay umjetnicu koja je kao profesionalna izrađivačica kostima sudjelovala u izradi kostima za Igru prijestolja, Machina Academiu, centar za obuku mladih u programiranju računalnih igara iz Zagreba, Nikolu Kojića koji pod pseudonimom Argent Helion piše knjige i stvara društvene igre, Kendo klub Marjan, LibriMagicu, društvo ljubitelja književnosti poznato i kao Djevojke koje čitaju, a koje će održati književnu čajanku, te Valeriju Strutinskaju koja će i ove godine održati dječju radionicu izrade igračaka od recikliranih materijala.

Osim predavanja, demonstracija, izlaganja i radionica koje će pokrivati vrlo širok spektar tema, imat će i uvijek popularno nagradno natjecanje u cosplayu (kostimirano igranje uloga) i veliki nagradni Geek Trivia Quiz, a da bi sve zaokružili svojim posjetiteljima će i ove godine ponuditi trodnevnu igraonicu modernih i klasičnih društvenih igara s preko stotinu naslova. Za one koji vole računalne igre, Udruga Level up i Clan Gaming pobrinut će se za opremu i program računalne igraonice (opremljene popularnim konzolama i pripadajućim igrama).

 

Više o 4. FantaSTikonu možete saznati na njihovim stranicama (http://fantastikon.com) kao i na Facebook stranici konvencije (https://www.facebook.com/fantastikon/), stranici događaja (https://www.facebook.com/events/199887857262230/), te stranici organizatora, Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST (https://www.facebook.com/UdrugaFST/).