Damir Urban: Zbog Šerbedžije na Sustipanu u Split stižem dan ranije

Ove srijede i četvrtka (03. i 04. srpnja) Split će odsanjati svoj drugi "San sustipanske noći". Prvu večer će nam pod borovima serenadirati Rade Šerbedžija, dok smo Damira Urbana, izvođača druge večeri, uhvatili na probi za koncerte koje je ugovorio za ovo ljeto...

Što znate o Snu sustipanske noći otprije?
Čuo sam da ima sjedeća mjesta, poznajem lokaciju i taj dio Splita mi je predivan. S obzirom da je to ipak samostalni koncert, ne radimo s drugim izvođačima pa me ostalo više ni ne zanima. Znam kako zvučimo, znam što mi možemo izvesti, a što se događa prije i poslije i što se događalo prethodne godine mi ovaj tren nije bitno.

Ambijent i atmosfera Sna sustipanske noći se ne mogu usporediti s ostalim open-air koncertima.
Istina, to nas veseli i razlog zašto smo pristali je to što se od nas traži nešto drugačiji koncert, ne kao uvjet, ali bi u umjetničkom smislu bilo poželjno da odsviramo na malo drugačiji način, da izbacimo klasičnu buku s kojom se rock bend može izvuć kad je situacija škakljiva i da sviramo pjesme u drugim oblicima, čak s akustičnim gitarama koje će imati plastične žice. Ovih dana pokušavamo raščetvorit svoje pjesme, odsvirat ćemo ih na puno intimniji način, nama zvuče vrlo ezoterično. Iako, kako koncert bude išao, morat ćemo ga malo podignut na nekakvu višu zvučnu razinu.
Radimo i na nešto drugačijem odabiru pjesama. Ovo nam je super prilika da odsviramo neke pjesme koje nismo dugo svirali.

Je li to nešto sasvim novo što se aranžmana tiče?
Jedan dio toga smo svirali na zatvaranju prošle sezone kazališta Ulysses na Brijunima i to je za nas bio prvi eksperiment tog tipa. Svidjelo nam se strašno i jedva smo čekali ljeto da možemo to usavršit i popravit jer smo vidjeli kako to treba bit, čekali smo prikladan prostor, a kad smo se već zvučno raščetvorili, potrudili smo se nać jedan, dva koncerta nakon Splita da to ponovimo još koji put.

Hoće li biti nekakvih iznenađenja, možda gostiju?
Moguće je. Prije Splita idemo na još neka mjesta i isto nisam najavljivao goste jer za njima niti žalim niti čeznem, ali smatramo da je najviše fer da oni ljudi koji su sudjelovali u nastajanju pjesama da ih iznesu pred publiku jer je to intimna priča onih koji su u to uključeni. Gosti obično služe, ne da bi pjesme zvučale bolje, nego da bi se publici na neki način dodvorilo, da bi publika imala cirkuske točke, pa ja to izbjegavam. Ako se i dogodi da bude neki gost, ne želim da mi on bude dodatni mamac za publiku ili nešto što se očekuje, nego želim da bude dio ekipe i jedna točka u koncertu koja je poklon ljudima koji su došli. Ne želim da ovisimo o gostima ili da publika dođe očekujući nekoga.

Što kažete na to da je Rade Šerbedžija večer prije Vas?
Mislim da organizator ne zna da smo Rade i ja zadnjih godina super prijatelji i da moja žena radi s njim na studiju Glume, medija i kulture pri Sveučilištu u Rijeci, a ja sam mu pomogao na nekim studentskim predstavama, često se viđamo i surađujemo. Mi ni stilski ni po godinama si ne pašemo toliko, ali mi je drago da nas je organizator spojio i da smo se našli na istom plakatu. Kad je prije par mjeseci dobio prvi prijedlog plakata, Rade mi ga je poslao sa snimanja u Bugarskoj i rekao „Pa jel' moš' ti ovo vjerovat, nas dva na slikama!“. Super mi je da je do ovoga došlo a da se nije znalo koliko smo bliski. Barem ja mislim da organizator nije imao blage veze o tome.

Ali dosta se pričalo o koncertu na Brijunima, Šerbedžija organizira Ulysses.
Kad je bio koncert na Brijunima, Radeta nije bilo, on je otputovao na snimanje dan prije, odmah nakon predstave Ptice koju je on režirao a tijekom koje smo ja i bend svirali. Žao mi je što nije bio na koncertu jer je bilo rasprodano i jer je to jedan od najuspješnijih koncerata u teatru Ulysses. A i da bi se mogao malo pravit važan, čekam priliku da se nasladim i pokažem mu što znači kad je netko drugi zvijezda, a ne on. Pokušavam, ali ne ide mi nikako i još mi on pošalje nekakav snimak s YouTube-a gdje mu se cijela publika ustaje u Makedoniji il' negdje i plješču minutama nakon neke izvedbe.

Hoćete onda biti prisutni na njegovom koncertu dan prije Vašeg?
Bit ću, ja zbog njega dolazim dan ranije u Split, da ga vidim. Rekao sam da ću sjest u prvi red i brojat mu greške. On je nevjerojatan, baš sam mu rekao kako ga nije sram da mi kruh krade. To je čovjek nevjerojatne energije i bez obzira na godine i dužinu trajanja karijere, snimanja, predstava, netko drugi bi se već umorio, no ne i Rade. Kad bih imao 20% od njegove energije, ne bi mi bilo kraja. Ali on je takav: jedan jedini.

Sad ste po koncertima, ali hoće li uskoro izaći novi album?
Odmah poslije Kundere smo htjeli izdat ostatak materijala, ali kako je Kundera zaživjela ne samo kao najava albuma nego i sama za sebe, onda smo s tim malo pričekali. Pa su se počele događati pjesme, pa nagrade, onda smo odlučili na jesen izdati preostalih desetak pjesama. Uhvatio sam se malo prepravljanja tekstova i miksanja jer sam, nažalost, imao vremena to preslušavati i onda sam, naravno, postao kritičniji prema tom materijalu i počeo sam prčkat po njemu.
Radimo na još jednom zvučnom projektu koji nam krade vrijeme, a osim rada na koncertima od kojih je svaki specifičan i zahtjeva da nešto mijenjamo, radimo i glazbu za jedan film, za još jedan crnogorski film smo napravili song, tako da cijelo vrijeme radimo novu glazbu. Što se tiče samog albuma Urban&4, vjerujem da bi na jesen trebao biti van.

Super, veselimo se!
Ja više nego vi.


Ulaznice za oba koncerta možete po cijeni od 80 kuna kupiti u caffeu "Fro" na Rivi, te CD Shopu Dancing bear, na stranici www.ritamprodukcija.com, te na svim prodajnim mjestima AdriaTicketa, osim u Splitu, i u Šibeniku, Zadru, Rijeci, Osijeku, Zagrebu, Vodicama, Trogiru... Na koncert mukte vodimo najsretnije! Dovoljno je na mail karte@split.com.hr poslati "Želim na San Sustipanske Noći", navesti na koji od dva koncerta želite, te svoje podatke.