Esma je posljednji pozdrav Splitu poslala sa Sustipana

Kraljica Roma – dovoljno je te dvije riječi reći bilo gdje u svijetu i svi će znati da se mogu odnositi samo na jednu ženu: pjevačicu Esmu Redžepovu. Nažalost, napustila nas je 11. prosinca 2016., no, ne prije nego što je prošlo ljeto, nakon višedesetljetnog izbivanja sa splitskih pozornica, održala posljednji koncert u Splitu u sklopu Sna sustipanske noći 2016.

Nakon održanog koncerta, Esma Redžepova je kratko porazgovarala s našom novinarkom. Ona za Rome nema dostojnu nasljednicu, budući da sa svoje 73 godine još uvijek nije pokazivala namjeru posustati. Posjetila je sve kontinente i skoro sve zemlje svijeta, odgojila je 48 posvojene djece i od toga ih je još samo 3 neoženjeno: dvojica sinova koji su bili dio Esminog pratećeg benda i kći koja je na studiju. S ponosom je istaknula da ima i 128 unučadi i kako sva njena djeca govore romski.

Koliko Vaše djece je krenulo Vašim stopama bavljenja glazbom?

Svi. Nitko nije odustao. Pored druge škole koju su završili, od muzike nitko nije odustao i svi sviraju i pjevaju.

Žive li od glazbe kao i Vi ili je to samo hobi?

Ne, baš žive od glazbe, jako su dobri i traženi muzičari.

Često putujete i prošli ste sve kontinente više puta, koliko Vam je teško pratiti taj tempo?

Jedino mi je mučno putovanje kada se ide automobilom, ali ovo drugo... kada izađeš na pozornicu pjevati, onda sve zaboraviš. Svaka muka se zaboravi kada se družiš sa publikom i kad počneš pjevati, sve što je prošlo, sve što je bilo se zaboravi.

Koliko je romski jezik unificiran u zemljama svijeta, mogu li i Romi van Makedonije pratiti vaše stihove?

Abeceda romskog jezika je napravljena u Makedoniji, Jusif Šaif je napravio našu gramatiku u Makedoniji, tako da je to službeno prihvaćeno u cijelom svijetu. Romski forum cijelog svijeta je prihvatio tu gramatiku i uči se svuda, na fakultetu, u školi. Djeca obavezno 3 puta tjedno uče romski jezik u školi.

Savladavaju li djeca romski jezik?

Kod nas u školi ga sva romska djeca obavezno uče, kući se najnormalnije govori romski, kao i makedonski. Romski je prihvaćen u Makedoniji, dosta je država učinila za Rome, jedina zemlja koja je svoje Rome priznala u Ustavu kao narod, treći su po redu, nakon Makedonaca i Albanaca, imaju sva prava kao i drugi. Naša vlada dosta radi na edukaciji romskog naroda.

Što Vam je rekla romska zajednica u Hrvatskoj, jesu li zadovoljni svojim statusom?

Hrvatska ide stopama onoga što je Makedonija uradila za svoje Rome. Ja sam potpredsjednica svjetske organizacije Roma, tako kad se sretnemo kažu mi „Hvala Bogu da živiš u jedinoj državi gdje su Romi priznati i imaju sva prava“. Ne pravim reklamu za Makedoniju, ali to je istina. Vidite, prva sam pjevačica romske glazbe koju je radio Skoplje pustilo u Makedoniji, to je bilo 1956. godine, pustili su pjesmu dok su svi spavali, ali vidite koliko prava imaju Romi u Makedoniji, 60-a je obljetnica ove godine.

Planirate li izdavati još novih pjesama i albuma?

Imam ih dosta, snimam stalno. Sad je ministarstvo kulture financiralo pjesmu koju sam pjevala na makedonskom. Ne znam znate li, jedini sam umjetnik i jedina žena koja ima status nacionalnog umjetnika Makedonije, doživotno sam nagrađena statusom i financijski. Uz to sam jedina žena koja je dobila Orden Republike Makedonije, najveće priznanje koje postoji u državi. Jedini umjetnik i prva i jedina žena.

Neosporne su veličina i legenda Esme Redžepove, romska glazba će teško opet imati predstavnicu ovakvog kalibra, i velika hvala Snu sustipanske noći  što nam je omogućio ovaj, nažalost posljednji, koncert Esme Redžepove.