Europska noć istraživača održat će se na Rivi i Dioklecijanovim podrumima

Europska noć istraživača ove godine održat će se 28. rujna u četiri hrvatska grada – Zagreb, Split, Rijeka, Pula – dok će sljedeće, 2019. godine, Pulu zamijeniti Osijek.

Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night koji je financiran u sklopu programa Europske unije Obzor 2020. 

Ovo je prvi put da je Republika Hrvatska provoditelj Europske noći istraživača u ovoj projektnoj formi: 18 partnera, Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao koordinator i organizacija glavnog događaja u pet gradova. Također, u projektni konzorcij uključena su sva hrvatska sveučilišta, najveći hrvatski znanstveni institut i hrvatski znanstveni instituti koji su jedinstveni u svijetu po svojem području istraživanja.

Europska noć istraživača dugogodišnja je inicijativa Europske komisije u području znanosti kojoj je naglasak na popularizaciji znanosti, osvještavanju javnosti o važnosti znanosti u društvu i za društvo, o važnosti rada znanstvenika i istraživača te o europskim i nacionalnim politikama u znanosti; a obilježava se svake godine zadnjeg petka u mjesecu rujnu diljem Europe.

Tako će i 28. rujna ove godine na javnim površinama gradova hrvatski istraživači imati štandove s interaktivnim sadržajem, ponajprije namijenjen mlađoj populaciji, odnosno osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj djeci, ali i široj javnosti; a svrha im je zabava, učenje uz igru i prezentacije te osvještavanje šire javnosti o glavnim porukama projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night.

Europska noć istraživača u 2018. godini, između ostalog, naglašava temu kulturne baštine sadašnjosti, jer je 2018. proglašena godinom Europske kulturne baštine, dok će 2019. godina biti posvećena kulturnoj baštini budućnosti.

U duhu godine Europske kulturne baštine, ovogodišnja Europska noć istraživača u Splitu će se – za razliku od prethodnih godina kada je održana u Marmontovoj ulici – održati ekskluzivno u Podrumima Dioklecijanove palače, zahvaljujući Muzeju grada Splita koji je sa zadovoljstvom podržao ovaj događaj i ustupio, između ostalog, i jedan od najljepših prostora Podruma – Triklinij, na korištenje istraživačima.

Osim u Podrumima, dio aktivnosti planiran je i na splitskoj Rivi, zahvaljujući suradnji s Gradom Splitom te Turističkom zajednicom Grada Splita koji su također prepoznali vrijednost ovog događaja i rado pomogli organizaciji istog. Organizaciji je pomoglo i Hrvatsko narodno kazalište u Splitu.  

 

Sami organizatori događaja u Splitu – Sveučilište u Splitu, Mediteranski institut za istraživanje života i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša – pripremili su zanimljiv program za posjetitelje.

U Podrumima tako mogu očekivati:  Znanstvenu školicu; CSI radionicu;, Forenzičku rekonstrukciju lica; Ekstrakciju eteričnih ulja dalmatinskog mirisnog bilja i njihovu primjenu u kreiranju mirisnih pripravaka; Mediteransku prehranu, biljke, proizvodnju hrane; Split 3D; Početak i evoluciju svemira i DNK - Baštinu života.

Ispred Lučke kapetanije djeca će uživati u posjetu školskom brodu Popaj u sklopu aktivnosti Upotreba optičkog kompasa u navigaciji, a na samoj Rivi građani će moći odmjeriti snage s istraživačima u turniru u košarci. Večer završava Astro Party-jem za profesore osnovnih i srednjih škola na MedILS-u.

Glavnom događaju prethodit će interaktivne pred-aktivnosti koje će se održati na Medicinskom (Kemija oko nas), odnosno Pomorskom fakultetu (Osnove terestičke navigacije u plovidbi brodom – baštinjeno i suvremeno) te u trgovačkim centrima (Utjecaj visokog krvnog tlaka i razine glukoze na kardiovaskularne bolesti).

S obzirom da je Europska noć istraživača u Splitu prethodnih godina (2013., 2014. i 2015.) polučila odličan uspjeh i veliki interes građana Splita, a osobito djece i mladih, i ove godine su svi pozvani da se pridruže u što većem broju te da barem na jednu večer postanu znanstvenici i istraživači.

Facebook: Europska noć istraživača 2018./2019.