Florence + The Machine razvalili na 2. danu INmusic festivala!

Ljeto je nekima počelo na najbolji mogući način: uz nastupe zvijezda na drugom danu INmusic glazbenog festivala u Zagrebu. Kako je nepisano pravilo INmusica da ipak nešto mora poći po krivu, to se (opet) dogodilo ove godine. Mislili smo da je za 11. izdanje festivala pravilo ispunjeno smrću Lemmya Kilmistera, ali kako nas je zaobišla kiša, moralo se isprazniti na nekom drugom mjestu, u ovom slučaju otkazivanjem nastupa Skunk Anansie. Dok su Florence and the Machine u ovom trenutku neosporno veće zvijezde na glazbenoj sceni, mnogi posjetitelji su ipak došli na festival zbog Skunk Anansie i 10 minuta prije najavljenog nastupa primili razočaravajuću poruku kako bend neće nastupiti zbog bolesti pjevačice Skin. 

Jedna dobra stvar se izrodila iz otkazivanja nastupa Skunk Anansie: Kawasaki 3P su dobili priliku nastupiti na pozornici na koju inače nikada ne bi bili pozvani pod uobičajenim okolnostima. Nisu propustili pruženu priliku i dali su i više nego svoj maksimum koji je na svakom nastupu u pravilu na zavidnoj razini.

 
Orkesta Mendoza


Orkesta Mendoza

Orkesta Mendoza je bio jedino zvučnije ime na World Stageu, ali su svojom posebnom glazbom, neuobičajenom u ostatku line-upa, napunili pozornicu s dovoljno dobrih vibracija da se ostatak vremena ta praznina nije ni osjetila.

 
Liamere

Nastup Florence + The Machine je nezahvalno riječima opisivati budući je nemoguće prenijeti svu energiju i emocije koje prate njihove nastupe. Uostalom, već se po društvenim mrežama može pronaći mnoštvo snimki sinoćnjeg nastupa koje su podijelili obožavatelji.

 
Florence + The Machine

Balkan Stage je i ove godine doveo hrvatske bendove, tako su drugog dana festivala nastupili Gretta, zagrebački bend koji je uživo sve ono što Vatra nije a trebala bi biti: usklađen bend koji pršti energijom i zna kako publiku zabaviti, a ne iritirati nepotrebnim i nemaštovitim humorom. Svakako poslušati kada budu nastupali u obližnjem klubu.

 
Gretta

Splitski portal je već u više navrata pisao o nekulturi splitske publike, ali izgleda da je neprimjereno ponašanje na koncertima boljka svih Hrvata. Dok strani posjetitelji isto mogu biti teški i naporni tijekom nastupa zvijezda, ipak uglavnom prate što se događa na pozornici. Hrvati, s druge strane, ne prestaju glasno razgovarati o raznim temama koje su primjerenije (a i jeftinije) za druženje uz kavu i pivo. Naravno da time onemogućuju ostalim posjetiteljima da uživaju u koncertima koje i sami skupo plate, no, u pravilu takve ljude ne zanimaju potrebe i želje okoline, a manjak kulture je teško nadoknadiv kada se prijeđe određeno doba za odgoj.

S obzirom da ni danas neće padati kiša u Zagrebu, nadajmo se kako će organizatori posebno paziti na Wilco, The Kooks i, posebno, PJ Harvey, zvijezde najavljene za završni dan INmusica.