George Harris (The Raven Age) : Ne smeta mi biti na turneji s tatom i sestrom

Split je grad šarolikih glazbenih ukusa, tako nam se ovo ljeto dogodilo da krajem srpnja u Spaladium Areni imamo dvije velike manifestacije na potpuno različitim krajevima glazbenog izričaja: jedan dvodnevni festival koji je više za trenutnu splitsku tinejđersku populaciju i koncert legendi heavy metala Iron Maiden dva dana ranije.

U srijedu 27. srpnja će kao predgrupa Iron Maidenima nastupiti The Raven Age, bend koji je osnovao sin Stevea Harrisa, basista Iron Maidena. S Georgeom Harrisom smo kratko popričali pred nadolazeći nastup u Splitu.

 

Kada netko istražuje melodic metal glazbu preko Google tražilice, većina rezultata pokaže melodic death metal glazbu. Je li onda vaša glazba bliža klasičnom novom valu britanskog heavy metala ili švedskoj melodeath glazbi?

Rekao bih da je naša glazba bliža metalcoru nego klasičnom novom valu britanskog heavy metala ili švedskom melodeathu. U našim pjesmama se čuju utjecaji klasičnog metala, ali smo definitivno više moderni metal bend. Razlog zašto se ne svrstavamo u metalcore je što ne upotrebljavamo agresivni vokalni stil koji je dio ovog žanra. Nekako smo zapeli unutar nekoliko različitih žanrova pa smo se odlučili držati melodic metala kao najbližeg našem zvuku.

 

Kako snimate pjesme? Što je prvo: glazba ili stihovi?

Glazba je uvijek prva. Nije namjerno, jednostavno smo otkrili da tako pišemo pjesme. Oduvijek je tako pa se držimo te formule jer se čini da tako dobro funkcionira. Snimimo glazbu kao demo i onda napišemo vokalne dionice preko i prilagodimo stihove glazbi.

 

Odakle crpite inspiraciju?

 

Budući da smo mladi bend u dvadesetima, svi smo odrasli s modernim metal bendovima od kojih crpimo najveću inspiraciju. Neki od naših najdražih bendova su Trivium, Killswitch Engage, Avenged Sevenfold, Parkway Drive, As I Lay Dying, Bullet For My Valentine.

 

Što vas je inspiriralo da bend nazovete The Raven Age (Doba gavrana, op.a.)?

Ime dolazi od gavrana iz Londonskog tornja. U povijesti su gavrani bili čuvari tornja i u svakom trenutku moraju biti tu prisutni. Prema legendi će toranj i monarhija propasti ako gavrani nestanu ili odlete.

 

Možda je malo nepošteno tražiti od Vas da usporedite sviranje s Iron Maidenima i ostalim bendovima, ali tko je recimo Vaš drugi najdraži bend?

Do sada (osim Maidena, očito) smo ove godine imali čast svirati s mnogim bendovima po europskim festivalima. Dijelili smo pozornicu s bendovima kao što su Trivium, Nightwish, Gojira, Anthrax, Ghost i mnogim drugima. Ako moramo izdvojiti samo jedan bend, rekao bih da su neka od naših najdražih iskustava s turneja kada smo bili predgrupa Tremontiju na turneji European Cauterize. Odličan su bend i odlični su momci. S njima smo se osjećali dobrodošli i jako dobro su se odnosili prema nama, sada smo dobri prijatelji s bendom i ostatkom ekipe, nadamo se da ćemo opet jednom u budućnosti s njima dijeliti pozornicu.

 

Kako se nosite s činenicom da morate jako puno vremena provesti s obitelji kada ste na turneji s obzirom da su Vaši otac i sestra cijelo vrijeme prisutni uz Vas?

Odlično je budući da je turneja jako duga i ne bi ih inače mjesecima vidio. Ali kako imamo potpuno različite rasporede i svatko radi svoje, u biti ne provodim s njima onoliko vremena koliko biste pomislili.

 

Zadnji put kada je bend s kojim nastupate, Iron Maiden, bio u Splitu, svirali su na našem nogometnom stadionu. Te 2008. su samo svirali, ali hoćete li imati vremena zaigrati nogomet s jednim od lokalnih klubova?

Do sada smo na turneji uspjeli organizirati 8 nogometnih utakmica (trenutno sam stao na 11 golova, prilično sam sretan zbog toga), što je odlično ne samo zbog održavanja forme, nego na nekoliko sati ne razmišljamo o nastupima zahvaljujući tome. Mnogi od nas u The Raven Ageu i ekipi Maidena smo veliki obožavatelji nogometa, tako da nam je super što možemo redovito igrati nogomet! Ne znam hoće li biti vremena za utakmicu u Splitu, to je pitanje za organizatora turneje.

 

Iron Maiden u Split dolaze u sklopu turneje The Book of Souls, a ovaj nastup će održati 30 godina nakon prvog dolaska u Hrvatsku kada su 1986. svirali zagrebačkom Domu sportova. Ulaznice su uglavnom rasprodane, može ih se još naći na stranicama Eventima, u Splitu u CD shopu Dancing bear, u Zagrebu u Dirty old shopu, Rockmarku i  Aquariusu, te u Rijeci u Dallas Music shopu. Više o cijenama i samom nastupu možete doznati na Facebook događaju.