Graffiti na Gradele najavljuju graffitere i muraliste

U tijeku su posljednje pripreme za osmo izdanje graffiti i mural festivala Graffiti na gradele, koji će se po osmi put održati u Bolu na Braču, ovoga puta od 25. do 27. srpnja. Nakon već najavljenog prvog dijela glazbenih izvođača, među kojima su Vojko V, High 5, Buntai i niz drugih glazbenika, najavljen je i popis umjetnika koji će svojim radom Bolu pokloniti još jednu sjajnu izložbu murala i grafita na otvorenom. 

Strani muralisti vole Bol 

Festival će ove godine ugostiti poznatog španjolskog muralista Malakkaija koji je već niz godina baziran u Kopenhagenu, a čiji radovi krase zidove diljem Europe, Latinske Amerike, Afrike i Azije. Malakkai ove godine puni 20 godina svog umjetničkog rada i ovo je njegov prvi dolazak u Hrvatsku, stoga organizatori ne kriju oduševljenje što će povodom ove okrugle obljetnice i Bol dobiti svoj mural.

U Bol premijerno stiže i poznati i utjecajni dvojac Arsek & Erase, koji isto ulaze u 20 godinu svog umjetničkog rada primarno obilježenog ilustracijama i nadrealizmom. Ono što posebno obilježava njihov rad su svježe boje, zabavni i različiti likovi inspirirani prirodom i okolnim okruženjem, a njihove radove možete vidjeti diljem Europe, u Rusiji, Kini, Tajvanu, SAD-u...

Po prvi put na festivalu će sudjelovati i poznati sprski grafiter i dizajner Star, odnosno Stefan Stanojević, koji je s crtanjem grafita započeo još 2002. godine. Riječ je o umjetniku i dizajneru aktivnom u nekoliko područja i s nizom respektabilnih rezultata iza sebe, a koji će se u Bolu pozabaviti rješenjem za izazovnu i netipičnu površinu za oslikavanje, koja se proteže na nekoliko katova. 

Domaće snage

Domaće boje brani slavljenik Lunar, koji je nedavno predstavio bogatu knjigu kojom je dokumentirao presjek 30. godina svog rada diljem svijeta i koji se u Bol vraća po četvrti put. Riječ je o jednom od najpoznatijih i najproduktivnijih lica domaće graffiti scene, koji je svojim radom obilježio rast i razvoj niz generacija domaćih graffiti umjetnika i koji se uvijek rado vraća sudjelovati i podržati inicijativu poput festivala Graffiti na gradele. 

Uz Lunara, domaće boje brane i izrazito aktivni i uspješni umjetnici Chez 186SarmeCasino i Royal, koji su već duži niz godina dio GNG kolektiva i koji svojim angažmanom podržavaju širenje i rast festivala, a pridružit će im se i legendarni splitski dvojac Senk i Anxio te zagrebački grafiter Smack 184. 

Popis umjetnika koji će i ove godine Bol pretvoriti u centar svijeta ulične umjetnosti ne staje s ovim imenima i organizatori će uskoro najaviti još neka iznenađenja, a sve informacije o festivalu nastavite pratiti na Facebook eventu događaja.