Harpoon Blues band: 10 godina s Vama!

Rođendanski koncert Harpoon Blues banda održat će se u četvrtak, 20. travnja 2017., s početkom u 20:30 sati u kavani i galeriji HOK, Kavanjinova 11, Split.

Na koncertu će se uz sadašnju postavu banda koju čine Predrag Lovre Lovrinčević, Ivan Gilić, Branko Grašo, Tomislav Primorac i Vice Ercegović pojaviti i svi glazbenici koji su u duljem ili kraćem periodu bili dio banda. To će biti redom poznati splitski glazbenici: Jadran Vušković Žogo,Darko Aljinović, Vicko Franić, Duje Čoko, Joško Radić, Ivan Cinotti, Toni Silobrčić, Mijo Vrvilo, Ivana Čović, Zoran Tasić te kao posebna gošća Mejrema Reuter, supruga preminulog člana benda Carla Reutera.

Ulaz je slobodan, a koncert je humanitarnog karaktera te će se tijekom njega putem dobrovoljnih priloga prikupljati sredstva za pomoć Udruzi osoba s cerebralnom paralizom Srce Split.

Prošlo je puno desetljeće od kada se skupina splitskih glazbenika i zaljubljenika u blues okupila pod imenom Harpoon Blues band. Sve je zapravo počelo godinu dana ranije. Jadran Vušković, gitarist legendarne Daleke obale, i usnoharmonikaš Predrag Lovrinčević nastupali su kao akustični duo po splitskim klubovima izvodeći blues standarde. Uskoro im se pridružuju gitarist Vicko Franić, basist Duje Čoko i bubnjar Joško Radić te osnivaju band Akustik 6. Pod tim imenom nastupaju u poluakustičnoj formi, da bi se po povratku sa blues festivala u Županji odlučili u potpunosti „elektrificirati“. Takav format banda nije više mogao nositi naziv „Akustik“ te se u travnju 2007. godine nazivaju Harpoon Blues Band, što je zapravo zgodan spoj američkog naziva za usnu harmoniku (harp) i određenog morskog štiha kao naznake podneblja iz kojeg band dolazi.

Zbog svoje atraktivne svirke i dobre vibracije koju donosi, band vrlo skoro biva prepoznat te slijede pozivi za nastupe, festivale i razne druge događaje vezane uz blues glazbu. Slijedi velik broj koncerata diljem Hrvatske, ali i šire (BiH, Slovenija), te suradnja sa britanskim glazbenikom Carl Reuterom koju je prekinula njegova iznenadna smrt 2011. godine.

Harpoone resi i višegodišnja suradnja s hrvatskom blues i jazz divom Zdenkom Kovačiček koja traje i dan danas. Kroz band tijekom godina prolazi niz glazbenika, a njihov glazbeni izričaj se stilski proširuje na Blues rock, rhythm'n'blues, Chicago i West Coast blues stilove.