Igram da ne ostarim: Međunarodno i zaigrano na FESB-u već četvrti put

Subota u crtaoni FESB-a. Iz nekoliko upravo parkiranih automobila neka sasvim obična ekipa (očito malo starija, vjerojatno nisu studenti) izvlači niz velikih i manjih torbi, ulazi u crtaonu FESB-a te njihov sadržaj slaže na prvi stol... prepun društvenih igara.

Uvertira je ovo u već četvrti put da Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST organizira Međunarodni dan društvenih igara u Splitu. Na ovaj dan (International TableTop Day) organizacija Geek&Sundry (poznata lice koje su Wil Wheaton i Felicia Day) poziva sve lokalne organizatore voljne sudjelovanja da u svom gradu organiziraju malu proslavu kulture igranja društvenih igara. Među nekoliko tisuća lokacija u svijetu, lokalni organizatori u Hrvatskoj ove su godine druženja uz igre osim u Splitu organizirali u Opatiji, Sisku, Velikoj Gorici, Zadru i Zagrebu (a s jednotjednom odgodom uskoro i u Osijeku).

Udruga F&ST događaje vezane uz društvene igre organizira u Splitu već nekoliko godina (preko 50 Večeri modernih društvenih igara Ajmo se Igrat! u suradnji s Info Zonom, 4. MDDI ujedno je i 10. Dan društvenih igara Split, a i na svakom od 4 FantaSTikona). Uz sve ovo Udruga F&ST organizira i Super HIK, potkonvenciju koja se jednom godišnje priključi nekoj od postojećih konvencija te je suorganiziraju i druge udruge koje svoje djelovanja posvećuju (i) društvenim igrama (nakon FantaSTikona i SFeraKona, ove ćemo godine Super HIK organizirati u sklopu 21. Rikona u Rijeci).

O ugodno provedenih 12 sati u prostoru crtaone FESB-a koji je kao stvoren za ovakvo druženje (hvala FESB-u na podršci) uz društvene igre najviše govore slike ovog članka, kao i dugi popis odigranih igara: Alhambra, Alias, Azul,  Conquest, Cyclades, Dead of winter, Firefly, Hey, that's my fish!, Indian summer, Jungle speed, K2, Manhattan Project, Marrakech, Merchants and Marauders, Neuroshima Hex!, Onitama, Pandemic, Photosynthesis, Pulsar 2849, Pylos, Ra,  Quoridor, Quixo, Sagrada, Scythe, Smallworld, Splendor, Ticket to Ride, Ticket to Ride: Rails and Sails, The Bloody Inn, The Settlers of Catan, Tiny epic western, Uno, Walk to Jesus, Zombie dice, 7 Wonders: Duel.

Uz sve ovo održani su i nagradni turniri u igrama Kingdomino (najbolja igre prošle godine, osvajač prestižne Spiel des Jahres nagrade, čestitamo pobjednici turnira Mii, osvojila među ostalim i plasman u finale Super HIK-a u Rijeci) i Evolution: Climate (u bespoštednom meču održanja vrsta čestitamo pobjedniku Vicku).

Nakon više od 150 dostupnih igara i više od 150 posjetitelja na 4. MDDI Split, za sve koji nestrpljivo iščekuju iduće druženje uz društvene igre najavljujemo kako već iduće subote navečer nastavljamo s Večerima modernih društvenih igara Ajmo Se Igrat! (subota, 20:00, Info Zona, Šperun). Dođite, zabavimo se zajedno!

Piše: Marko Mlinar

Fotografije: Romana Jadrijević, Gordan Radobolja