Igram da ne ostarim: Quadropolis

Oduvijek ste htjeli biti građevinar? Ni ja. To je rezervirano za moje roditelje. Oni (g)rade, ja se igram. (Da, ponosni su.) No, jedna od dražih mi igara, Quadropolis, bavi se upravo tematikom izgradnje gradova.

Quadropolis mogu igrati dva do četiri igrača, od kojih svaki preuzima ulogu gradonačelnika još nepostojećeg grada. Metropolisa, štoviše. Zadatak je sagraditi ga iz temelja. Urbano planiranje, održivi razvoj, „pametni“ grad prilagođen potrebama modernog čovjeka uz suživot s prirodom... Toliko je mogućnosti. No, povijest je svjedok da su gradovi kako nastajali, tako i propadali na grandioznim ambicijama svojih vođa.

Igra se odvija u četiri kruga tijekom kojih svaki gradonačelnik blisko surađuje s arhitektima, pokušavajući udruženim snagama stvoriti savršenu kvadratnu mrežu gradskih kvartova. Svaki je grad podijeljen na 4x4 mrežu unutar koje se lokacije slažu na način da se postigne što veći broj bodova. Završeni grad osvaja bodove za visinu zgrada i broj parkova koji ih okružuju, kao i za svaki kvart u kojem se nalazi javna služba. Boduju se posjećenost trgovačkih centara i dužina pomorske luke, a posebno se cijeni ukoliko se nalaze tik do tvornice. Između gradova nalazi se ničija zemlja podijeljena na 5x5 mrežu unutar koje su nasumično poredani materijali za izgradnju.  

Svaki gradonačelnik upošljava jednog po jednog arhitekta. No, da ne bi sve bilo tako jednostavno, ovi arhitekti, osim zanimanja, imaju još nešto zajedničko – pate od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Svakome od njih poremećaj se manifestira kao opsjednutost određenim brojem. Dok se neki ljudi užasavaju neparnih brojeva, a neki pokušavaju izračunati sve decimale broja pi, naši arhitekti su nešto jednostavniji – kod njih se sve vrti oko brojeva 1, 2, 3 i 4. Čak vole da ih se tako i zove. Kako bi se izbjegle daljnje komplikacije, svaki gradonačelnik radi s 4 arhitekta, Brojem 1, Brojem 2, Brojem 3 i Brojem 4. Broj 1 materijale će potražiti u 1. redovima 5x5 mreže i graditi u 1. redu ili 1. stupcu mreže svoga grada. Ukoliko ga se zaduži za zgrade, neće ići dalje od 1. kata. Tu ga može zamijeniti Broj 2 i tako dalje.

 

Ovi specifični prohtjevi gradonačelnicima nerijetko zadaju muke jer je jako teško sve iskombinirati na način da svima paše. Nerijetko se dogodi da neki materijal ostane neiskorišten ili arhitekt pak bez projekta. Posao im nimalo ne olakšava ni urbanist koji ima probleme kod kuće i iskaljuje se škrtareći na izdavanju građevinskih dozvola. Nemilosrdan je, a čak ga se ne može ni potkupiti.

Nakon 4. kruga, prije završnog bodovanja, gradonačelnici šeću svojim gradovima i obavljaju zadnje provjere. Uvjeravaju se da svaka lokacija ispunjava uvjete. Ponekad u zadnji tren premještaju građane i energetske resurse kako bi ostavili dojam savršeno funkcionalnog i živućeg grada, dostojnog titule najboljeg.

Quadropolis, kao i brojne druge igre možete zaigrati na još jednoj Večeri modernih društvenih igara Ajmo Se Igrat! u Klubu Zona, ove subote, 8. 12. od 20:00 h. Ulaz je besplatan, a voditelj ili netko od posjetitelja će vam rado preporučiti neki dobar naslov i objasniti pravila.

U subotu također možete donijeti i donirati fantasy, znanstvenofanatstične i slične žanrovske knjige, društvene igre, majice, memorabilije i slične stvari povezane s djelatnostima Udruge F&ST, a mi ćemo ih ponuditi na našem štandu na akciji Udruge MoSt „A di si ti?!“ (sav prihod u potpunosti ide za Udrugu MoSt i njihov Centar za beskućnike/ce).

Za sve ostale stvari koje želite donirati, donacije možete dostaviti u Centar za beskućnike, Gundulićeva 22, (u blizini RK Dobri), radnim danom od 15:00 do 21:00 sat i vikendima od 20:00 do 22:00 sata. 

Tijekom jutra, od ponedjeljka do petka, od 9:00 do 14:00 sati vaše donacije možete dostaviti u ured udruge MoSt, Gundulićeva 52 (u blizini ljekarne).

Piše: 

Ivana Roguljić za Udrugu F&ST