InMusic ide dalje: stiže i tuareški virtuoz Bombino

InMusic festival na zagrebačkom Jarunu sve je bliže tome da pregazi svu konkurenciju u utrci za glazbeni događaj godine. Nakon što su već objavili da će na Otoku mladosti od 22. do 24. lipnja nastupiti Pixies, Black Keys i MGMT, sada su objavili i prvo veliko ime na OTP World Stageu, gdje bi se trebali valjda pojaviti predstavnici svjetskih etno-glazbenih izričaja. Tamo će nastupiti genijalni gitarski virtuoz Bambino, pripadnik saharskog naroda Tuarega, pravim imenom Omara Moctarin. Njegov prošlogodišnji album "Nomad" na mnogim je listama najboljih nosača zvuka u 2013., a producirao ga je Dan Auerbach, lider Black Keys. Tko zna, možda se dva velika umjetnika i spoje na pozornici. Bombinov nastup nastavak je programa Multikulturalizam u glazbi, koji na InMusicu kroz glazbu nastoji ukazati na važnost kulturnih raznolikosti u formiranju suvremnog društva i kulture.

Rođen i odrastao na sjeveru Nigera, Bombino je član tuareškog plemena Ifoghas, potomaka nomadskih Berbera sjeverne Afrike koji su se stoljećima borili protiv kolonijalizma i nametanja striktnih islamskih zakona. Tuareški narod nebrojeno puta se borio protiv nigerske vlasti kako bi osigurao svoja prava, a spletom takvih okolnosti Bombino i njegova obitelj su se mnogo puta našli u izbjeglištvu. Tijekom jednog bijega Bombino se prvi put susreo s gitarom, a nakon što je sam naučio osnove usavršavao se kod tuareškog gitarista Haja Bebea čijem se sastavu i pridružio i gdje je dobio svoj nadimak – Bombino. Dok je živio u Alžiru i Libiji kao tinejdžer je otkrio Jimija Hendrixa i Marka Knopflera, vježbajući gitaru dok je radio kao pastir u pustinji kod Tripolija. Povratkom u Niger svirao je s lokalnim sastavima, a prvi međunarodni izlet bila je emisija španjolske televizije koja mu je omogućila snimanje prvog albuma "Group Bombino's Guitars from Agadez Vol. 2" koji je ubrzo postao veliki hit na lokalnom radiju. Album je čuo i filmaš Ron Wyman, koji je Bombina tražio punih godinu dana, dok ga nije našao u novom izbjeglištvu u Burkini Faso. Snimio ga je za dokumentarac o Tuarezima, i producirao mu 2011. prvi solo album "Agadez", koji je izazvao jednodušne ovacije kritike očarane Bombinovim rifovima. A onda je došao susret s Auerbachom, i snimanje "Nomada" nakon kojega je Bombino dobio nadimak "afrički Hendrix".

Ulaznice za INmusic festival mogu se kupiti u Tisak Media centrima diljem hrvatske i u Dirty Old Shopu u Zagrebu, te putem Tisak Media Webshopa i sustava Entrio po cijeni od 299 kuna.