Izgubljena generacija prisjetila se Dina Dvornika

Dugo najavljivano i očekivano novo izdanje Izgubljene generacije, na daskama Gradskog kazališta mladih u Splitu, jučer su napokon dočekali brojni zainteresirani koji su već pola sata prije početka programa popunili prostor GKM-a.

Damir Duplančić je u svom novom konceptu, drugom po redu, ugostio Danijelu i Dina Dvornika. Za razliku od radijskog izdanja (koje je odnedavno preseljeno na Radio Dalmaciju s ugašenog Radio KL-a), izdanje na daskama se dokazalo kao savršeno za serviranje multimedijalnog sadržaja, pa je tako i pokojni Dino gotovo pa bio s nama. Danijela je počela priču od njihovih djetinjstava, preko njihovog upoznavanja i vjenčanja te prolaska kroz razne faze Dinove karijere kroz koju je uvijek bila tiha podrška, a javnost je tek konkretnije upoznala prilikom prikazivanja Dvornikovih, reality showa RTL-a o svakodnevici tročlane obitelji Dvornik, kojeg smo se dotaknuli i u Izgubljenoj.

Dvosatni show ispresijecan video klipovima što Dinovih spotova i nastupa, što privatnih snimki, podsjetio nas je na onaj nesvakidašnji Dinov duh i neprestanu zabavu koja se odigravala oko njega. U unaprijed snimljenom intervjuu pridružio se i Gibonni, koji je Željku Maretiću pričao o prvim pustolovinama mladih splitskih glazbenika u osamdesetima i o svojoj povezanosti s Dinom i njegovim radom. Tako smo doznali da je "Zašto praviš slona od mene" napisao upravo Gibonni, ali mu je bilo crnjak to potpisati, pa nikad nije bio prepoznat kao autor te stvari. Salve smijeha izazvala je Gibina anegdota o pjesmi napisanoj za Dina koju je Dino nakon nekoliko dana - izgubio. Domaćinima Duplome i Danijeli pridružili su se i Dinovi prijatelji i suradnici Brico i Baučo (Mladen Baučić, saksofonist) koji su ispričali pokoju svoju anegotu s Dinom, ali otkrili i postojanje inicijative da se Dinu napravi spomenik koji bi ukrašavao friško sređeni trokut kod Starog Hajdukovog. Izabrana lokacija bi bila simbol puta koji je Dino prolazio u mladosti od Kineskog zida u kojem je živio, na putu do grada.

Izgubljeni kvartet i Izgubljeni duo pridružili su se i sa svojim klasičnim izvedbama Dinovih pjesama, a samo za Dina, velikog obožavatelja filma "Amadeus", izgubljeni kvartet odsvirao je Mozartov komad na veliko zadovoljstvo publike. Posebno zadovoljstvo izazvala je urnebesna snimka s Runjićevih večeri u Trogiru 2005. gdje je Dino izveo "Što učinila si ti", jako loše čitajući tekst s papira.

Kako se Danijelina priča bližila kraju, onom tužnom, pogledali smo i zadnji Dinov spot za "Hipnotiziran", a za kraj smo dobili udruženu izvedbu prekrasne "Samo ti" s Baučom na saksofonu u glavnoj ulozi.

Razgrabljene karte, prepuna dvorana i zadovoljni pljesak publike, daju na znanje da nećemo dugo čekati do idućeg nastavka Izgubljene na daskama, nadamo se ovaj put i u većem prostoru, da na svoje dođu i svi oni koji to dosada nisu uspjeli.