Kakav program ovog ožujka u splitskom Domu mladih!

U splitskom Domu mladih tijekom ožujka program i za mlade i za stare: Pričigin, Kustoska škola, radionica plesa na svili za početnike, konferencija za srednjoškolce Next, program edukacije s legićima, KLFM radio maraton, "Izložba hrvatskog dizajna 21/22 - Nagrađeni radovi" & "Boris Ljubičić: Slike vremena - Politika i dizajn", buvljak, ....

Čak tri programa obilježit će Dan žena. U knjižnici OpenBox (klub Kocka) u srijedu 8. ožujka u 17 sati održat će se moderirana fokus grupa usmjerena na žene i njihovu poziciju u društvu s naglaskom na Split, a nakon toga od 18 sati i Buvljak u klubu Kocka koji promovira ponovnu upotrebu odjeće i drugih uporabnih predmeta u svrhu smanjenja otpada i jačanja solidarnosti. Sve ponuđeno na buvljaku možete ponijeti sa sobom, uz misao “uzmi šta hoćeš, daj šta daš”. Ova dva događanja su ujedno i proslava 18 rođendana djelovanja udruge Aktivist koja je organizator događanja. Za kraj proslave Dana žena ne propustite pravi show koji će u 20 sati započeti u Amfiteatru. Već tradicionalno na Dan žena, najbolji i najullastičniji show u gradu je nastup Ulle koja za ovu priliku nastupa s posebno pripremljenim programom, a show će upotpuniti njene prijateljice Vullve.

U utorak, 7. ožujka u 19 sati u Galeriji MKC otvaraju se čak dvije izložbe "Izložba hrvatskog dizajna 21/22 - Nagrađeni radovi" & "Boris Ljubičić: Slike vremena - Politika i dizajn". Prva predstavlja 53 projekta koja su dobila nagrade i posebna priznanja na ovogodišnjoj bijenalnoj Izložbi hrvatskog dizajna, što je selekcija najboljeg od najboljeg hrvatskog dizajna iz protekle dvije godine u svim područjima dizajnerskog djelovanja. Druga daje novi pogled na dizajnerski opus istaknutog hrvatskog dizajnera Borisa Ljubičića, dobitnika nagrade HDD-a za životno djelo, s fokusom na radove nastale od 1970-ih do 2000-ih godina koje povezuje tema politike, u rasponu od plakata, preko vizualnih identiteta, kampanja i objekata u javnom prostoru, do samoiniciranih projekata i novinskih tekstova, a kustos izložbe je Marko Golub. Uz otvorenje održat će se vodstvo i razgovor s autorima. Izložbe se mogu pogledati do 25.3., od 14 do 21h, svakog dana osim nedjelje i blagdana.

Već 17. ožujka otvara se i izložba Josipa Kneževića Nominis u sklopu programa qIzložbi i to u Galeriji kluba Kocka. Projekt Nominis diplomski je rad Josipa Kneževića, u kojem se bavi stvaranjem fikcijskog lika ili persone kroz koju djeluje i stvara rad. U izložbenom postavu Nominis se manifestira kroz materijalne artefakte od kostima i scenografije koje mu je autor pripisao i izradio te zatim u njih i ušao kroz performans ili video-performans. Izložba ostaje otvorena do 25.3., a može se pogledati od 20 do 23 h svakim radnim danom.

Šesnaesto izdanje splitskog festivala pričanja priča Pričigin održat će se od 21. do 25.3 i kao i svake godine donijeti nešto starih omiljenih programa te pokoje iznenenađenje. Upravo ta kombimacija godinama puni Amfiteatr Doma mladih do kraja. Kao i svake godine ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Od ožujka u prostoru Razreda najavljen je novi program naziva Krovna tema. Planirana je serija od šest moderiranih polemika koje imaju za cilj upoznati javnost s relevantnim temama iz kulture, umjetnosti i lokalne politike njegujući kulturu dijaloga kroz razgovor s relevantnim ljudima iz određenih područja. Prvi razgovor, u četvrtak 9. ožujka, u goste dovodi novu umjetničku direktoricu festivala Pričigin, prevoditeljicu, književnu promotoricu i moderatoricu Patriciju Horvat. Razgovarat će se o književnosti, čitanju i ulozi priča u suvremenoj svakodnevici.

Ovaj mjesec ponovno počinje ciklus radionica Male škole mentalnog zdravlja koji će kroz pet ponedjeljaka, počevši s 6. ožujka, obraditi teme anksioznost, depresivnost, sreća, utjecaj društvenih mreža i nošenje s gubicima. Radionice se odvijaju u Razredu, i sudjelovanje je besplatno, ali je obavezna rezervacija mjesta.

Još jedna edukacija na rasporedu je 23. i 24.3. u Razredu, a radi se o razvoju specifičnih kompetencija u radu s djecom i mladima s problemima u ponašanju. Edukacija je namijenjena stručnjacima koji rade s djecom i mladima s problemima u ponašanju u institucijama i organizacijama u lokalnoj zajednici (stručni suradnici osnovnih i srednjih škola, ustanove socijalne skrbi, udruge, itd…) s područja urbane aglomeracije Split (gradovi Split, Kaštela, Omiš, Sinj, Solin, Trogir i općine Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć i Podstrana). Cilj je osnažiti stručnjake za pružanje sveobuhvatne podrške djeci i mladima s problemima u ponašanju.

To nikako nije sve što se tiče edukacijskog programa u Domu mladih. Tu su još Edukido - edukacija s legićima (1., 5., 8., 15., 22. i 29.3.), predavanje “Filmska analiza(7.3.), Radionica tonske probe (7.3.), radionica plesa na svili za početnike (11. i 12.3.), Ciklus radionica 3: spiralni tok (18. i 19.3.), Kustoska škola (23. - 26.3.), konferencija za srednjoškolce Next (25.3.).

Nezaobilazan je i glazbeni program u klubu Kocka. Za one željne partijanja tu su Pulp (3.3.) koji ugošćuje Anako, El Commando i Foxy te queer party Zvjerinjak (17.3.) koji dovodi mlade snage hrvatske klubske scene Heartskomerz (ZG) i Prednjačenje (ST) i predstavlja nove zvukove trepa, hyperpopa i avangardnih eksperimentalnih žanrova, a u najavi je i TAMAN (24.3.). Nešto drugačije i mračnije donosi The Night Of The Living Goths (4.3.) koji dovodi bendove Embrio i Rottica Erotica nakon kojih će uslijediti najmračniji set opake selektorice iz hrvatskog centra gotike dj-ice Milo Lane. Za ljubitelje metalštine, zujanja u ušima i trzajnih ozljeda uzrokovanih benganjem tu je RIFF FEŠTA: Drone Hunter, Sworn To Death (25.03.). Najavljeni su još: Tanti Bottoni (10.3.), nastup Who See, Tibor i Bobsi (11.3)., ZloSTavljanje: Defiant, Nigmar & Mesmera + DJ Wera (18.3.) i DRITO iz Kocke (31.03.).

Cijeli program pogledajte na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih, a tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.