Kraljica romske glazbe Esma Redžepova prvo je ime ovogodišnjeg Sna sustipanske noći

U organizaciji Ritam produkcije i ovog ljeta održat će se San sustipanske noći, glazbena poslastica koja se već petu godinu za redom održava na najromantičnijoj lokaciji u Splitu, na Sustipanu.

Jedinstvena koncertna pozornica pod stoljetnim borovima uz savršenu kapu zvjezdanog srpanjskog neba bila je dobitna kombinacija za stjecanje pozitivnih dojmova publike koja bi do posljednjeg mjesta ispunila travnati prostor na Sustipanu, uživajući u glazbenoj energiji probranih izvođača poput Josipe Lisac, Massima, Rade Šerbedžije, Urbana, Vlatka Stefanovskog, Miroslava Tadića, Darka Rundeka, Amire Medunjanin, i Jinx-a.

Za naredno izdanje Sna organizatori su se potrudili iznova očarati publiku i dovesti kraljicu romske glazbe Esmu Redžepovu koja će pred splitskom publikom nastupiti 5. srpnja 2016. godine, nakon više od tri i pol desetljeća od posljednjeg nastupa u Dalmaciji.

  • "Split mi je oduvijek u srcu, u jednom divnom sjećanju te mu se jako veselim. Vjerujem da će to biti noć za pamćenje" – poručila je Redžepova koja će srpanjsku noć na Sustipanu ispuniti svojim legendarnim pjesmama poput Đelem, đelem, Čaje, šukarije, Zašto si me majko rodila, Svadba makedonska, Ciganka je malena, Romano oro...

Naravno, to nije sve. Nakon Esme, stižu još dvije posebne glazbene večeri o čemu će javnost uskoro sve saznati.

ESMA REDŽEPOVA

Kraljica romske muzike, poznata i cijenjena širom svijeta, rođena je 8. kolovoza 1943.godine u Skoplju, u obitelji sa šestoro dece. Esma je sa bratom bila član folklornog društva, gdje je imala priliku naučiti pjevati komplicirane glazbene ritmove.

Sa 13 godina pobjeđuje na školskom takmičenju talenata za Radio Skoplje. To je bila prekretnica u njenom životu. Naime na takmičenju je bio prisutan i Stevo Teodosijevski, poznati harmonikaš i šef orkestra. Od tada se  profesionalno bavi glazbom i nastupa sa orkestrom po mnogim mjestima, kasnije i širom planete. Stevo je je bio njen učitelj, prijatelj i suradnik.

S vremenom se iz prijateljstva rodila ljubav, pa se Esma udala za Stevu. Nisu imali svoje djece, ali su pomogli drugoj djeci. Usvojili su čak četrdeset sedam dječaka, koje su školovali, uglavnom su se bavili glazbom i nastupali u njihovom orkestru. Sve svoje sinove Esma je podigla i financijski zbrinula.tevo i Esma usvojili su tijekom godina čak 47 djece, sve odreda sinove, jer su mislili da je ipak bolje ne miješati mušku i žensku djecu koja nisu u rodu.

 Život je posvetila pjesmi i humanitarnom radu, i to je radila sa toliko ljubavi i uspjeha, da je već dva puta nominirana za Nobelovu nagradu!

 Esma je i danas veoma aktivna, najveći dio godine provodi na turnejama i nastupima širom svijeta, gdje je poznata kao svojevrsni ambasador romske glazbe.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoj humanitarni rad, snimila je 108 singlova, 20 albuma, glumila u šest filmova. Esma je bila prva zvijezda romske glazbe u Jugoslaviji, uz to i žena. Nakon 30 godina provedenih u Beogradu, vraća se rodnom Skoplju, gdje podiže Dom humanosti i muzej posvećen uspomeni na stvaralaštvo Steve Teodosijevskog.