Matej Meštrović na Tvrđavi sv. Mihovila

Jedan od najsvestranijih hrvatskih umjetnika, Matej Meštrović, 14. kolovoza će na Tvrđavi sv. Mihovila u pratnji orkestra Južnočeške filharmonije i dirigenta Mirana Vaupotića, šibenskoj publici prirediti koncert za pamćenje.

Na programu intrigantnog naziva Classics for New Generations, naći će se neke od najpoznatijih klasičnih tema u Meštrovićevim autorskim aranžmanima za klavir i orkestar. Publika će između ostalog imati priliku poslušati Dunavsku Rapsodiju te New England Rhapsody, obje sa njegovog najnovijeg albuma 3 Rhapsodies For Piano And Orchestra. Na dosadašnjim nastupima skladbe su dočekane s oduševljenjem publike, stoga nema sumnje da će se isto ponoviti i među stoljetnim zidinama tvrđave.

Glazbeni virtuoz svoj je prvi koncert pred publikom od 500 ljudi imao sa samo šest godina, a danas je dobitnik međunarodne nagrade Global Music Awards za najboljeg kompozitora. Publiku oduševljava svojim povremenim izletima u različite žanrove poput jazza, honky-tonka i gotovo punk rifova, a tri su ga autorske rapsodije ovjekovječile kao najosebujnijeg skladatelja na hrvatskoj kulturnoj sceni. Kao krunu umjetničkog rada, Meštrović izdvaja nastup u središnjoj legendarnoj njujorškoj dvorani Carnegie Hall, gdje je prošle godine praizvedena Dunavska rapsodija. Učinilo ga je to jedinim Hrvatom koji je ondje nastupio sa svojim autorskim opusom.

Meštrovića će na prestižnoj pozornici pod otvorenim nebom pratiti orkestar Južnočeške filharmonije pod ravnanjem Mirana Vaupotića. Pod njegovom dirigentskom palicom dosada su svirali ugledni svjetski orkestri i operni ansambli poput Londonskog simfonijskog orkestra te Praške filharmonije. Ovog će puta Vaupotić ravnati jedinim profesionalnim filharmonijskim orkestrom u Južnoj Češkoj. Osim interpretiranja glazbe klasičnih skladatelja i skladbi prikladnih za komorne orkestre, orkestar posvećuje sve veću pozornost otkrivanju novih perspektiva interpretacije i prezentacije klasične glazbe.

Spoj je to umjetnika koji će svojom izvedbom oživjeti zidine Tvrđave sv. Mihovila i malo koga ostaviti ravnodušnim. 

Ograničeni kontigent early bird ulaznica po cijeni od 150 kuna dostupan je od danas, 7. svibnja, na prodajnim mjestima šibenskih tvrđava: blagajnama tvrđava sv. Mihovila i Barone te City Pointu (ulica Don Krste Stošića 1, Šibenik). Ulaznice su dostupne i online u sustavima Eventim i Croatia Tickets, stoga požurite po svoju!

Članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava u City pointu očekuje popust od 10% na kupnju ulaznica (individualni članovi na kupnju jedne, a nositelji obiteljske članske iskaznice na kupnju dvije ulaznice), dok vlasnici kartice Addiko banke na istom mjestu ostvaraju popust od 5% pri kupnji istih.