Porinuće "Marijane" večeras na Prokurativama

Uzevši u obzir vrlo bogato naslijeđe koje današnja hrvatska glazba baštini, u okviru večerašnje završne svečane dodjele nagrade Cesarica prisjetit ćemo se i svih onih velikana koji su kroz povijest stvarali i snimali pjesme koje su nadživjele svoje autore i izvođače te svojom kvalitetom, trajnom vrijednošću i značajem, i nakon vremenskog odmaka, opstale kao neodvojiv dio hrvatske povijesne pjesmarice.

 

Ti su glazbenici, autori i izvođači, temelj na kojem je izgrađena današnja popularna glazba u Hrvatskoj. Po uzoru na Kuću slavnih Grammyja ili Kuću slavnih NBA lige, ili našu domaću Kuću slave splitskog športa, Unison – Hrvatski glazbeni savez na večerašnjoj završnici Cesarice predstavit će jednu sličnu instituciju, čiji je cilj promocija onih koji su nas tijekom svojih karijera zadužili i ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj popularnoj glazbi.

 

Na tu listu velikana u prvoj godini automatski su uvršteni glazbenici, autori i izvođači, dobitnici Porina za životno djelo koji su nas u međuvremenu napustili, a UO Unisona će svake godine, na osnovi prijedloga svojih suosnivača, i u suradnji s uglednim stručnjacima koji istražuju povijest hrvatske popularne glazbe, nadopunjavati tu listu.

 

Umjesto „dvorane“, ili „kuće slavnih“, i drugih uobičajenih naziva za sličan tip priznanja, ova institucija zove se Brod velikana hrvatske popularne glazbe „Marijana“, s dugoročnom namjerom da se jednog dana uredi brod-muzej, na kojem bi bili izloženi predmeti vezani uz povijest naše popularne glazbe. Brod je dobio ime po velikom hitu, a danas evergreenu Vlahe Paljetka, pjesmi „Marijana“ nastaloj daleke 1935. godine.

 

Glazbenici poput Vlahe Paljetka su ti velikani zbog kojih je ustanovljen ovaj Brod, na kojem hrvatska glazba plovi već čitavo jedno stoljeće, i na kojem će otploviti i u daleku budućnost. Odlukom UO Unisona, još jedno ime zasluženo će se naći među svim onim velikanima koji su trajno obilježili i neizmjerno zadužili hrvatsku glazbu. Tom velikanu hrvatske popularne glazbe na svečanoj manifestaciji Cesarice odat će se posebna počast dodjelom povelje Brod velikana hrvatske popularne glazbe „Marijana“ te će time Marijana dobiti još jednog putnika, glazbenika koji je neizmjerno zadužio hrvatsku glazbu.

 

O kome se radi i tko se to sve, uz Vlahu Paljetka, u ovom prvom valu ukrcao na Brod velikana hrvatske popularne glazbe, saznajte večeras na završnoj svečanoj dodjeli Cesarice na splitskim Prokurativama te u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske televizije s početkom u 21.30 sati.