Pročitajte što vas sve očekuje za ovogodišnju Sudamju

Kroz bogat program pun glazbe, kulture, tradicije i sporta, s preko šezdeset manifestacija koje se događaju na više od dvadeset gradskih lokacija, Split ove godine slavi svog nebeskog zaštitnika svetog Dujma.

Program službeno započinje 28. travnja devetnicom u čast sv. Dujma u katedrali, a završava 12. svibnja Međunarodnom veslačkom regatom „Sv. Duje“.

Ovogodišnja Sudamja obuhvatit će najveći broj koncerata dosad. Na Rivi će se četiri večeri zaredom održati koncerti popularnih hrvatskih izvođača, Vojka V i Grše 4. svibnja, Alena Vitasovića 5. svibnja, vokala A strane 6. svibnja, a na sam blagdan svetog Dujma, 7. svibnja, koncert Petra Graše koji će biti popraćen spektakularnim vatrometom, zatvarajući proslavu na veličanstven način.

Sudamja 2024. donosi i jednu posebnu novost — seriju koncerata na Pjaci kao novoj lokaciji. Koncerti počinju 29. travnja i traju do 6. svibnja, nudeći raznolik glazbeni program koji uključuje Gradski orkestar Imotski s Mažoretkinjama grada Splita, Nenu Munitića i Mladena Baučića Baucha, grupu Acoustic Touch, jazz nastup "Pirmin Huber Swiss Folk", 4 tenora, Natali Dizdar te Trio Le. Ova glazbena pozornica zatvara se koncertima klasične glazbe „Splitske serenade“ i koncertom klapa u čast sv. Duje.

Osim glazbenog programa, Sudamja 2024. nudi niz drugih događanja, izložbi i sportskih aktivnosti, slaveći tako raznolikost i bogatstvo kulturne baštine Splita. Središnji sakralni dio proslave uključuje tradicionalnu procesiju i svetu misu na Dan svetog Dujma, 7. svibnja na Rivi. Procesija započinje u 10 sati ispred Katedrale svetog Dujma.

Programom ovogodišnje Sudamje obuhvaćene su i velike obljetnice poput godišnjice smrti Marka Marulića, stoljeće Jedriličarskog kluba „Labud“ te stote godišnjice Salona Galić. Novitet je i inozemni program, a ove godine Švicarska kao inozemni partner poklanja jazz koncert na Pjaci te izložbu u Staroj gradskoj vijećnici. Planiran je bogat program gradskih ustanova u kulturi za sve uzraste, a Hrvatsko narodno kazalište splitskim umirovljenicima poklanja izvedbu Splitskog akvarela 8. svibnja.

Detaljan program ovogodišnje Sudamje možete preuzeti OVDJE.

Svake godine, plakat za "Sudamju" komunicira i određenu temu značajnu za vodstvo grada, za grad i građane ili neku aktualnu svjetsku priču koja se dotiče i nas, a čime plakat obilježava i vrijeme pojedine "Sudamje" te potencijalno šalje i određenu poruku.
Ovogodišnji plakat "Sudamja 24" komunicira "Pametan grad", a posredno i tematski aktualnu umjetnu inteligenciju (AI), na način da se prepoznatljivim elementima kompjuterske radne ploče vizualizira stari dio grada sa gradskom lukom, sa naglaskom na Dioklecijanovu palaču koju pak vizualizira procesor kao najistaknutiji i najvažniji element radne ploče. Kako je procesor tako je i Dioklecijanova palača motor pokretač grada od antike do danas. Ishodište, snaga i identifikacija. Istim grafizmom vizualiziran je i biskupski štap.
Autor plakata je Stjepko Rošin.