Program u Domu mladih ovog svibnja

Dom mladih i ovog svibnja nudi raznovrstan program iz područja suvremene umjetnosti i kulture te društvenog aktivizma.

Početak svibnja u znaku je qFesta, festivala u organizaciji kolektiva queerANarchive koji svojim raznolikim programom osigurava LGBTIQ zajednici grada Splita mjesto za sudjelovanje u kulturnom životu. Festival traje do 6. svibnja, a zainteresiranoj publici nudi niz suvremenih umjetničkih formata kao što su izvedba, izložba i filmske projekcije, niz radioničarskih formata, i najvažnije, mnogo prilika za druženje. Istaknut ćemo otvorenje izložbe Želja za jedenjem otrovnih bobica Martijna Petrusa, autora s boravištem u Briselu, koje je najavljeno za utorak, 2. svibnja u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka.

Do kraja svibnja u Dom mladih će se otvoriti još nekoliko izložbi. U petak 5. svibnja u 20 sati otvorenje je izložbe tj. kinetičke zvučno-svjetlosne instalacije Torso Extended umjetnika Petera Kutina (ciklus izložbi Zvuk-objekt). Izložba ostaje otvorena do 10. svibnja, ali isplati se doći na samo otvorenje izložbe jer je najavljen i live performans. Osim toga, za utorak 9. svibnja je najavljen razgovor s umjetnikom Peterom Kutinom koji će se odviti u prostoru Beton kina s početkom u 17 sati.

U četvrtak 11. svibnja u Galeriji kluba Kocka je otvorenje prve samostalne izložbe “Igra” autora Miljenka Dujića (Uručak) koji će predstaviti niz keramičkih radova kroz koje želi retrospektivno povezati djetinjstvo i trenutno stanje odrastanja kroz medij gline.

Krajem mjeseca, 23. svibnja u Galeriju kluba Kocka stiže izložba Syrnea Marie Kniaginin-Ciszewske. Projekt "Syrnea" (radni naziv) je vizualni prostor za pogled u sebe; proces, transformacija i vrijeme. Prepoznavanje tijela, njegove moći i mržnje koju nam može dati, a ponekad i izazvati. Zadnjeg dana u mjesecu, 31. svibnja, u Galeriji MKC otvorit će se i izložba studenata UMAS-a naziva Proces 2023.

U Kino klubu Split svi zainteresirani mogu prisustvovati filmskim projekcijama i diskusijama koje su najavljene za 5. i 6. svibnja u 20 sati. Izvedbena umjetnica, filmologinja i filmska kustosica Tanja Vrvilo će moderirati dvodnevni diskurzivni program, koji će uključivati projekcije filmova "Disturbed Earth" (2021) Kumjane Novakove i Guillerma Carrerasa-Candia i "Vitalina Varela'' (2019) Pedra Coste te diskusije s posjetiteljima. Prvog dana pridružit će joj se redateljica filma "Disturbed Earth" Kumjana Novakova.

U program kluba Kocka, nakon višegodišnje pauze, vraća se omiljeni stoner ciklus s koncertom češkog instrumentalnog post/stoner benda Lambda u četvrtak 11. svibnja. Iz Kockinog programa izdvajamo i: Mimi Mercedez u Kocki? (6.5.), Otpor Ulice: Crustalno Jasno, Lopoch, Gemišt (12.5.), Ružno Pače + It'S Not A Phase Mom u Kocki? (13.5.), Ravesurrection & Pater Papula (19.5.), Zlostavljanje Fest (26. i 27.5.).

Osim u klubu Kocka, glazbeni program je najavljen i na nedavno otvorenoj terasi Trokut gdje će se u subotu 13.5. održati koncert glazbenog sastava Tomislav Gracin i bend. Program započinje u 20 h glazbenom selekcijom KLFM kolektiva, dok je koncert na rasporedu u 21 h, a ulaz je slobodan.

Ne propustite ni plesnu predstavu Studia za suvremeni ples House Bolero koja u Amfiteatar Doma mladih dolazi u subotu 20. svibnja u 20 sati. House Bolero je oda Plesu, a u ovom međugeneracijskom eksperimentu plesači su dobi između dvadeset jedne i šezdeset devet godina. Kroz rad s tijelom, fizičkom prisutnošću, i sa strašću za plesom, oni neizbježno stvaraju nove implikacije: njihov plesopis postaje sila koja preispituje bezgranično polje normalizacije.

Sutrada, u nedjelju 21. svibnja s početkom u 20:30 sati na platou ispred Doma mladih pogledajte 6. Open Stage na kojem afirmirani i neafirmirani umjetnici prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti s naglaskom na suvremeni cirkus, u trajanju do 10 minuta. Program se sastoji od više kratkih točaka koje izvode pojedinci ili grupe. Prije programa možete sudjelovati i u Cirkvizu s pitanjima iz općeg znanja s osvrtom na tradicionalni i suvremeni „cirkus“. Kviz je natjecateljskog karaktera, a tri najuspješnije ekipe očekuju nagrade.

Najavljene su i brojne radionice za koje svakako rezervirajte mjesto: plesna radionica Finding your own groove s Marinom Lemićem (13.5.), plesna radionica Into the floor s Idom Jolić (14.5.), radionica osvještavanja i istraživanja glasa u odnosu na tijelo i pokret iz Ciklusa 3: Tijelo, glas i prisutnost (14.5.), radionica tjelesne psihoterapije "Priroda kao ogledalo" (18.5.), radionica flamenca za početnike (18.5.), radionice zračnih tehnika s Brennanom Figarijem (21.5.).

Naravno, ovo nikako nije cijeli program za svibanj u Domu mladih, a što vas još čeka do kraja svibnja pogledajte na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih, a tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.

FOTO: PLATFORMA DOMA MLADIH