Projekcija filma Rainera W. Fassbindera – “Die Bitteren Tränen der Petra von Kant” (1972)

U petak, 30. siječnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Die Bitteren Tränen der Petra von Kant” Rainera W. Fassbindera.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

Rainer Werner Fassbinder (1945. – 1982.) jedan je od najpoznatijih njemačkih redatelja, „enfant terrible“ autorskog filma, radoholičar koji je snimio 42 filma. Karijeru je počeo kao kazališni redatelj u Münchenu gdje je ubrzo oko sebe okupio glumački ansambl s kojim je nastavio i snimati filmove. Njegovi filmovi poput „Brak Marije Braun“ i TV-serija „Berlin Alexanderplatz“ danas su moderni klasici. Fassbinder se koristi elementima Brechtove epske drame, od gledatelja ne traži emocionalnu involviranost već racionalni pristup događanjima na sceni. Istovremeno je obožavatelj Douglasa Sirka koji uspijeva žanrom melodrame artikulirati kritiku američkog društva.

„Die bitteren Tränen der Petra von Kant“ („Gorke suze Petre von Kant“) se bazira na istoimenoj drami koju je Fassbinder napisao i inscenirao. Modna dizajnerica Petra koja je nedavno napustila supruga, preko prijateljice upoznaje lijepu mladu Karin. Karin želi postati manekenka. Petra se zaljubljuje i predlaže joj da žive skupa. Dvije žene „trguju“ onime što imaju ponuditi. Petra ima novac i status, a Karin mladost i ljubav. Na kraju se Karin ipak odluči vratiti svom zaručniku. Petra tada nudi prijateljstvo i slobodu nijemoj i poslušnoj sluškinji Marlene. Marlene, do tada terorizirana, odbija i bježi.

Snimljen u jednoj prostoriji i podijeljen u pet činova film zadržava scenski pristup . Iako je u fokusu lezbijska veza između Petre i Karin film obuhvaća više od toga. Nemali broj kritičara vjeruje da film ima autobiografske crte. „Petra von Kant“ s jedne strane je jednako kritiziran kao anti-ženski i homofobni film kao što je i hvaljen zbog glume i raskošne scenografije. Ali pravi priželjkivani uspjeh kod publike Fassbinder postiže tek sa sljedećim filmom, „Angst essen Seele auf“ („Svi drugi se zovu Ali“).

 

Izvorni naziv: Die bitteren Tränen der Petra von Kant
Godina proizvodnje: 1972.
Trajanje: 124 minute
Jezik: njemački
Država: Njemačka
Tehnika: boja