Split do iduće subote filmska metropola Mediterana

Regionalnom premijerom talijansko-albanskog filma "Zakleta djevica" večeras se u ljetnom kinu "Bačvice" u 21:30 sati otvara 8. Festival Mediteranskog Filma Split. Tijekom devet dana održavanja, do 13. lipnja na tri lokacije biti će prikazano 66 filmova iz 31 zemalje, od čega u dugometražnom programu čak osam regionalnih i tri nacionalne filmske premijere.

Ukupno, Splićani i njihovi gosti imaju priliku 45 filmova vidjeti prvi u Hrvatskoj, i to redom naslove koji su obilježili godinu u zemljama mediteranskog bazena, a nisu još ili se uopće neće naći u redovnoj kino distribuciji.

Uz "Zakletu djevicu", debitantski film redateljice Laure Bispuri koji je osvojio publiku i kritiku na ovogodišnjem Berlinaleu, festival će otvoriti i kratki film "Medo mali" Igora Jelinovića.

Po prvi puta FMFS će van konkurencije prikazati i filmove iz Skandinavije i Meksika, kako bi publiku upoznao sa svojim projektom putujećeg "Kina Mediteran" u sklopu kojeg već tri sezone uspješno diljem otoka i obale otvaraju više od 20 zatvorenih ljetnih kina.

FMFS 2015 TRAILER from FMFS on Vimeo.

Nakon večernjih projekcija među borovima ljetnog kina „Bačvice“ svakog dana planirane su ležerne fešte, idealne za prve ljetne izlaske i međusobno druženje filmaša i publike.